GuidePedia

0
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και η ομόλογός του από την Αργεντινή, Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στο περιθώριο την συνάντησης της Κοινής Αγοράς του Νότου, με την οποία δηλώνουν πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Οι δύο πρόεδροι ανέφεραν πως μέσα στον Αύγουστο θα συναντηθούν για να συστηματικοποιήσουν την εν λόγω συνεργασία. Ο απώτερος στόχος της εκδηλούμενης αυτής πρόθεσης είναι η συγχώνευση των πυρηνικών οργανισμών των δύο χωρών.

To defence-point.gr εκτιμά πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία πρώτου μεγέθους γεωπολιτική πρωτοβουλία η οποία μακροπρόθεσμα δύναται να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην Νότιο Αμερική.

Η σύμπραξη των δύο συγκεκριμένων κρατών στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την ραγδαία αναβάθμιση της παγκόσμιας θέσης της Βραζιλίας, την πρόσβασή της σε ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία στρατιωτικής χρήσης (μέσω της απόκτησης από τη Γαλλία υποβρυχίου πυρηνικής πρόωσης) καθώς και μέσω της συμμετοχής της στον οργανισμό BRIC (Βαραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα).

Από την πλευρά της Αργεντινή φαίνεται να επιζητά έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή. Είναι σαφές πως λόγω των οικονομικών προβλημάτων της αλλά και λόγω της εν εξελίξει αντιπαράθεσης του Μπουένος-Άιρες με το Λονδίνο με επίκεντρο τις νήσους Μαλβίνας/Φωκλαντς η χώρα να μη δείχνει διάθεση να εισέλθει σε μία ανταγωνιστική σχέση με την Μπραζίλια.

Επιπροσθέτως, η σφυρηλάτηση ενός άξονα Αργεντινής-Βραζιλίας στην Νότιο Αμερική θα δημιουργήσει έναν πόλο έλξης για τις υπόλοιπες χώρες, ενώ θα αυξήσει και το ειδικό βάρος της περιοχής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top