GuidePedia

0
Σε εξέλιξη είναι οι ανακρίσεις για την υπόθεση κλοπής μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών υλών από αποθήκη στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, στην Κύπρο, στην Παλώδια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Κύπριου υπουργού Αμυνας, Κώστα Παπακώστα, οι ανακρίσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο, διαπιστώνει ωστόσο ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και αξιωματικούς του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, επισκέφθηκε το πρωί το στρατόπεδο όπου ενημερώθηκε σε σύσκεψη για τις έρευνες που διεξάγονται.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και από χθες το απόγευμα οι ανακριτές λαμβάνουν καταθέσεις από όλο το προσωπικό του στρατοπέδου. «Ανάλογα με την πορεία των ανακρίσεων θα φθάσουν μέχρι το κόκκαλο … Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναστολή, γιατί αυτή η υπόθεση επιβάλλεται και πρέπει να εξιχνιασθεί πλήρως», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, «όμως», συνέχισε, «δεν πρέπει να μας διακατέχει πανικός γιατί αυτή η μέρα είναι μια δύσκολη μέρα, είναι μια καθοριστική μέρα, γιατί το ανακριτικό έργο, με βάση τις δικές μου εμπειρίες, πρέπει να οδηγηθεί στο σωστό δρόμο … εάν γίνουν λάθη και δεν οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο και πάρουμε άλλες κατευθύνσεις, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα».

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και οι ανακριτές, κατά τη δική μου την κρίση, οδηγούνται προς το σωστό δρόμο, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κανείς, να κάνει οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και θα ήταν σφάλμα να γίνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις από τώρα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε πως το καθαρό βάρος της κλαπείσας εκρηκτικής ύλης είναι 172 κιλά, ενώ δεν έκρινε ορθό να απαντήσει στα ερωτήματα κατά πόσο ήταν επανδρωμένη η σκοπιά που βρίσκεται κοντά στη συγκεκριμένη αποθήκη ή εάν πρόκειται για άτομα που γνώριζαν καλά το στρατόπεδο.

«Δικαιολογημένη η ανησυχία του κοινού, δικαιολογημένη η ανησυχία όλων μας, όμως αυτήν την ώρα, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα και επαναλαμβάνω, οι ανακρίσεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα ασφάλειας, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας αναγνώρισε ότι όπως διαπιστώθηκε, αυτά δεν είναι τα ενδεδειγμένα και υπάρχουν δυστυχώς ελλείψεις.

Ήδη, συνέχισε, έδωσε από την Τετάρτη οδηγίες «έτσι ώστε να γίνει καταμέτρηση όλου του εκρηκτικού υλικού αλλά και του άλλου ευπαθούς υλικού που υπάρχει, σε όλες τις μονάδες της Ε.Φ.».

Οσον αφορά τη μετακίνηση του Διοικητή Αποθηκών, ο κ. Παπακώστας διευκρίνισει ότι «η μετακίνηση του Διοικητή δεν σημαίνει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ο άνθρωπος, απλά ήταν ένα ενδεδειγμένο μέτρο που έπρεπε να γίνει και έγινε». «Δεν πρόκειται να φεισθούμε κόπου, μόχθου και χρόνου. Αν οι ανακρίσεις οδηγήσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις οποίες θα χρειαστεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα ή να μετακινηθεί οποιοσδήποτε αξιωματικός, στρατιώτης ή πολίτης, αυτό θα γίνει», επεσήμανε ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εξάλλου αν υπάρχει ανησυχία ότι η κλαπείσα εκρηκτική ύλη θα καταλήξει στα χέρια εγκληματικών στοιχείων, απάντησε: «Βεβαίως μας ανησυχεί. Πολλά είναι τα σενάρια αλλά επιτρέψτε μου να μην αναφέρω οτιδήποτε στο παρόν στάδιο».

Από το πρωί της Πέμπτης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, τόσο στο στρατόπεδο στην Παλώδια από το οποίο κλάπηκε η ποσότητα εκρηκτικής ύλης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, για συλλογή τεκμηρίων, τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών. Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι οι έρευνες αποσκοπούν και στον εντοπισμό των διαδρόμων διαφυγής των δραστών.
ANTINEWS

Δημοσίευση σχολίου

 
Top