GuidePedia

0
Έχοντας συλλέξει όλα τα ευρήματα από τον τόπο της έκρηξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Αντιτρομοκρατική επικεντρώνεται στο κενό ασφαλείας που υπήρξε και το οποίο οδήγησε στο θάνατο τον 52χρονο υπασπιστή του υπουργού, Γιώργου Βασιλάκη. Τα αινίγματα που απασχολούν τους αστυνομικούς συνοψίζονται σε τρία: η διαδρομή του δέματος-βόμβας έως γραφείο του άτυχου υπασπιστή, η συνδεσμολογία της βόμβας και ποιοί κρύβονται πίσω από την επίθεση, η οποία θυμίζει την έκρηξη βόμβας που σκότωσε τον μικρό Αφγανό στα Πατήσια.

Τα σενάρια που επιχειρούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα πώς έφτασε το παγιδευμένο δέμα στον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη είναι πολλά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπήρξε και εκ των έσω πληροφόρηση εκείνων που έστειλαν το δέμα. Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο του κτιρίου υπάρχουν δύο ανισχνευτές, ένας για μεταλλικά αντικείμενα και ένας για εκρηκτικές ύλες, οι οποίοι λειτουργούσαν κανονικά, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την λύση του αινίγματος.

Ένα ενδεχόμενο είναι οι δράστες να χρησιμοποίησαν πλαστική εκρηκτική ύλη, C4 ή C3 που δύσκολα ανιχνεύεται από τα μηχανήματα ελέγχου, ενώ ειδικοί αναφέρουν ότι τα μηχανήματα ακτίνων Χ μπερδεύονται όταν σκανάρουν ηλεκτρονικές συσκευές και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσουν τον πυροκροτητή, στην περίπτωση που η συσκευή είναι παγιδευμένη.

Τα επικρατέστερα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής για την διαδρομή του δέματος είναι τα εξής:
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή της Αντιτρομοκρατικής, το δέμα εστάλη στο γραφείο των ΕΛΤΑ που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου της Κατεχάκη. Η υπηρεσία αυτή εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και η  αλληλογραφία μέσω αυτού δεν ελέγχεται, εκτός αν υπάρχει κάτι που να προκαλεί υποψίες. Πριν κλείσει το γραφείο, ένας υπάλληλος ανέβασε το δέμα στο γραφείο του υπασπιστή, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων από εκείνο του κ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος πριν επιδοθεί στον υπουργό. Όταν ο υπασπιστής άνοιξε το δέμα, σημειώθηκε η έκρηξη που του αφαίρεσε τη ζωή.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι το δέμα εστάλη χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με υπάλληλο από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν τη σχετική μεταφορά δεν ελέγχονται.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Για το πώς το δέμα με τη βόμβα έφτασε έως τον 7ο όροφο του υπουργείου έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ.
Όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών, οι αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για  την οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" ή ενδεχομένως ασύλληπτα μελη του "Επαναστατικού Αγώνα", ενώ δεν αποκλείεται να είναι και έργο της οργάνωσης "Λαϊκή Θέληση", η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στι πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη, στη λεωφόρο Θηβών 54, στο Περιστέρι, στις 17 Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top