GuidePedia

0
Η αρχή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έγινε χθες. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στους επικεφαλής των τραπεζών κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους κάλεσε να προχωρήσουν «σε μεγάλες κινήσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του τραπεζικού συστήματος».
  Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξανακάνει παρόμοιες δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έχει τοποθετηθεί προσφάτως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η σημαντική διαφορά που σηματοδοτεί και την αρχή των αλλαγών, είναι ότι λίγο πριν μιλήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε αντίστοιχες δηλώσεις και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από εδώ και στο εξής μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να έχει μια ισχυρή και ανταγωνιστική παρουσία στην τραπεζική αγορά όπως διαμορφώνεται μετά την κρίση, αλλά και να μπορέσει να παίξει το ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Οι δηλώσεις αυτές, έρχονται σε μία περίοδο που το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να κρατήσουν αμετάβλητα τα ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο στις κρατικές τράπεζες. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο newstime.gr «κρατάμε τις τράπεζες για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει ραγδαίες εξελίξεις στο προσεχές μέλλον στον τραπεζικό κλάδο και θέλει το κράτος να έχει «λόγο» στη διαμόρφωση του νέου τοπίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή το ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα συστήνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκειται για το Ταμείο που δημιουργείται μετά από την παρέμβαση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και θα χρηματοδοτηθεί με 10 δις. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης της χώρας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κεφαλαιακή επάρκεια των εμπορικών τραπεζών, ότι και αν γίνει.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι στελέχη τραπεζών δεν δείχνουν τόσο ...ευχαριστημένοι με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, καθώς θεωρούν ότι ενδεχόμενη συγχώνευση μεγάλων τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η κατάσταση στις χρηματαγορές είναι πολύ κακή και με δεδομένο ότι οι τιμές των μετοχών των τραπεζών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πολύ χαμηλές. Αυτό σημαίνει, ότι οι τράπεζες είναι ευάλωτες ανά πάσα ώρα και στιγμή σε μία επιθετική κίνηση οποιοδήποτε επενδυτή θελήσει να εισέλθει σε κάποια ελληνική τράπεζα. Για αυτό και η κυβέρνηση επισημαίνει την αναγκαιότητα συνεργασιών και ταυτόχρονα κρατάει τα ποσοστά του Δημοσίου στις κρατικές τράπεζες για να μπορεί να συν – χαράξει τις επικείμενες αλλαγές.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top