GuidePedia

0
Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικας, προχωρεί σε άνευ προηγουμένου ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στη χθεσινή δραματική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι από το 2011 έως το 2015:
Όσοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα σαράντα χρόνια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ετών και για κάθε χρόνο που θα βγαίνουν νωρίτερα θα χάνουν 6% από τη σύνταξη που θα έπαιρναν κανονικά.

Στα 40 έτη μπορούν να υπολογιστούν η θητεία στο Στρατό, ο χρόνος σπουδών και ο χρόνος ανατροφής των παιδιών, αρκεί όπου προβλέπεται ο εργαζόμενος να έχει εξαγοράσει τον χρόνο αυτό.
Χωρίς εξαγορά θα συνυπολογίζεται η ασφάλιση σε άλλα Ταμεία.

Αυτό που μένει ακόμα να διευκρινιστεί είναι το πόση θα είναι τελικά η σύνταξη. Αν ισχύσει αυτό που έχει υπογραφεί στο μνημόνιο (και αυτό μοιάζει μονόδρομος) τότε μιλάμε για μείωση στο μισό των συντάξεων.
Παράδειγμα:

Σήμερα ένας ασφαλισμένος που βγαίνει σε σύνταξη έχοντας μισθό 2.000 ευρώ παίρνει ένα ποσό περίπου 1.600 ευρώ. Με το νόμο Ρέππα η σύνταξη πέφτει στα 1.400, όμως με ποσοστό αναπλήρωσης στο 1,2 όπως ζητάει η τρόικα η σύνταξη θα πάει στα 950 ευρώ.
Η Κυβέρνηση λέει ότι δίνει μάχη με την τρόικα η σύνταξη να μην πέσει κάτω απ' τα 1.300 ευρώ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα θιγούν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/12/2010. Εκείνες που θίγονται κυρίως είναι οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top