GuidePedia

0
Ο Αλ. Τσίπρας απέσπασε σημαντικές δυνάμεις από το πάλαι ποτέ «ακλόνητο» δίδυμο του «Ρεύματος» και των «Ανανεωτικών»
Ενας πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ των τάσεων του Συνασπισμού ξεκινά σήμερα με το 6ο Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο θα κριθεί η κυριαρχία του κ. Αλ. Τσίπρα αλλά και το αν θα κατορθώσει τελικώς να αποφύγει τη διάσπαση. Ο αστάθμητος παράγοντας που θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς είναι η στάση που θα ακολουθήσουν οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι» από το «Αριστερό Ρεύμα» οι οποίοι μετά τη διάσπαση της τάσης, αναζητούν μέσα από τις τοποθετήσεις των στελεχών στο συνέδριο να επιλέξουν αν θα συνταχθούν με την ομάδα των 36 μελών της απερχόμενης ΚΠΕ από το «Αριστερό Ρεύμα» που μαζί με το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» στηρίζεται και από τον κ. Αλ. Τσίπρα, ή με την ομάδα των 30 της ΚΠΕ, τη λεγόμενη πλατφόρμα Λαφαζάνη.


Για την εκλογή στελεχών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής πρώτο σε δύναμη αναμένεται να είναι το ψηφοδέλτιο της «ομάδας των 36» (κκ. Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς, Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας, Αλ. Φλαμπουράρης, Α. Καρίτζης, Τ. Κουράκης, Τ. Κορωνάκης, Π. Σκουρλέτης και οι κυρίες Ηρώ Διώτη, Σίσυ Βελλισσάριου κ.ά.) με το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» ( Χρ. Παπαδόπουλος, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Λάσκος ).

Οι θέσεις τους κριτικάρουν τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ αλλά δεν συζητούν ζήτημα εξόδου από την ΟΝΕ. Επίσης ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλουν ότι μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός ενιαίου, κοινά αποδεκτού πολιτικού σχεδίου και, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα και ο κ. Τσίπρας, δεν θα δεχτούν « να ακυρωθεί αυτό το εγχείρημα από τη διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημό σια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες».

Απέναντι θα είναι το ψηφοδέλτιο της ομάδας Λαφαζάνη, στην οποία ανήκουν οι κκ. Δ. Στρατούλης , Ν. Χουντής, Αλ. Καλύβης, Γ. Τόλιος, Μ. Κριτσωτάκης, Στ. Λεουτσάκος, Ακ. Μπαδογιάννης και οι κυρίες Σόφη Παπαδόγιαννη και Λίτσα Αμανατίδου κ.ά. Αντιπαρατίθενται ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ευρώπης, με χαρακτηριστικές τις αναφορές στελεχών του που σημειώνουν ότι «αυτή η ΕΕδεν μετασχηματίζεται με μεταρρυθμίσεις από Ενωση του κεφαλαίου σε Ενωση των εργαζομένων» . Κυνηγούν να εξασφαλίσουν να είναι η δεύτερη σε ποσοστό δύναμη.

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θα δώσει τη μάχη για μια Αριστερά, όπως λέει το κορυφαίο στέλεχός της κ. Φ. Κουβέλης, «του μεταρρυθμισμού και του αριστερού ευρωπαϊσμού με θέσεις και προτάσεις, χωρίς την αυτοεκτόπισή της στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και τον περιορισμό μόνο στον καυτό καταγγελτικό λόγο». Εχει προειδοποιήσει ωστόσο ότι αν δεν αποφασισθεί απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη κι αυτό της διάσπασης, είναι ανοικτά.

Η λεγόμενη «Πλατφόρμα 2010» που περιλαμβάνει αποχωρήσαντες από την «Ανανεωτική Πτέρυγα»κκ. Γ. Μπαλάφας, Μανταδάκης κ.ά.- αλλά και τον κ. Κ. Πουλάκη, τις κυρίες Ρένα Δούρου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου κ.ά., αναμένεται να «κατεβάσει» ψηφοδέλτιο διαμορφώνοντας έναν «κεντρώο» πόλο, που έχει τη διάθεση να στηρίξει θέσεις που προβάλλει ο κ. Τσίπρας.

Πέμπτο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι εκείνο της «Αριστερής Ανασύνθεσης» (Γ. Χελάκης, Β. Πιλάλης, Χρ. Πιλάλης κ.ά.) που καταγγέλει σε όλους τους τόνους την «Ανανεωτική Πτέρυγα» και επιμένει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top