GuidePedia

0
Μόνο τυχαία δεν ήταν η παραίνεση του πρωθυπουργού για ‘προστασία’ της πολιτικής μέσα από τις διαρροές στον Τύπο όσων διεξάγονται στο εσωτερικό των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων, σήμερα, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, παρότι ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος της έντονης αντιπαράθεσης. Η εικόνα άλλωστε που παρουσιάζει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως αυτή που παρουσίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο είναι ενδεικτική.

Στο στόχαστρο βρέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με σχεδόν κανέναν υπουργό –ούτε καν από εκείνους που αφορά άμεσα- να μην στηρίζει το ευρύ πακέτο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε. Σύμφωνα με πληροφορίες , ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε να είναι ένας ο φορέας που θα αναλάβει την προώθηση και υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, αναφέροντας ως επιλογή την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Στο άκουσμά της, πρώτος αντέδρασε έντονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας λόγο για ‘αμαρτωλή’ εταιρία που πρέπει να κλείσει και για μια υπηρεσία που έχει διαφθαρεί και απαξιωθεί πλήρως, προφανώς αναφερόμενος σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αυτήν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Και οι υπόλοιποι υπουργοί πάντως, με πρώτο τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, φέρονται να επέμειναν ο καθένας από αυτούς να αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν στον τομέα αρμοδιότητάς του, κάτι που φαίνεται ότι υπερίσχυσε, δεδομένης της αποστροφής του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή λίγο αργότερα ότι «τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι διαφωνίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Οι παριστάμενοι υπουργοί εμφανίζονται να διαφώνησαν και ως προς το περιεχόμενο του πακέτου αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, με κορυφαίο υπουργό μάλιστα, να τονίζει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συνυπογράψει και κατ’ επέκταση να δεσμευτεί από ένα τέτοιο κείμενο. Ο κ.Πάγκαλος μάλιστα φέρεται να είπε ότι «στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια υπηρεσία και όχι να την ξεπουλήσουμε» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου που συνηθίζει να λαμβάνει μέρος στις άτυπες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου ότι «το θέμα δεν είναι να δείξουμε ότι πάμε για ξεπούλημα και ότι θέλουμε μόνο να μαζέψουμε λεφτά». Για ‘σύγχυση’ που προκαλεί το κείμενο των αποκρατικοποιήσεων και ‘εισπρακτικό άγχος’ που προκύπτει από αυτό μίλησε ο Πάνος Μπεγλίτης, τονίζοντας ότι δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική.

Άλλοι, φέρονται να εγκάλεσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρωτοβουλία του να προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, προτού δηλαδή γίνει συζήτηση και ακούσει τη γνώμη των συναδέλφων του. Τόσο ο κ.Πάγκαλος όσο και ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης εμφανίζονται μάλιστα να του ζήτησαν να μην δώσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου σήμερα, προτού προηγηθεί περαιτέρω συζήτηση και νέα σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. «Πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορούμε πια να παίζουμε», ήταν η φράση του κ.Μπεγλίτη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος αν τελικά ‘υπάρχει ή δεν υπάρχει υπουργικό συμβούλιο’. «Γιατί ερχόμαστε; Για να μας ανακοινώνονται αποφάσεις; Όταν ένας υπουργός έρχεται εδώ, πρέπει να δείχνει ότι σέβεται το όργανο και όχι να μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, υποστήριξε ότι η συνέντευξη Τύπου ήταν ήδη κανονισμένη, με τους συναδέλφους του τότε να υποχωρούν, ζητώντας του όμως να μην είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένος στις δεσμεύσεις του, γεγονός στο οποίο πιθανόν να οφείλεται και η συγκράτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσον αφορά στα ποσοστά των επιχειρήσεων που δημοσιοποίησε ότι θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε και για διαρροές στον Τύπο κατά του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα του Ασφαλιστικού. Φέρονται μάλιστα να είπαν ότι ακόμα και αν ο κ.Λοβέρδος άργησε σε κάποιες από τις υποχρεώσεις του ή έδρασε με τον δικό του τρόπο σε επικοινωνιακό επίπεδο, προσπάθησε και προσπαθεί ακόμα να περισώσει ότι περισσότερο μπορεί στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό σύστημα…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top