GuidePedia

0
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν προτίθεται η κυβέρνηση να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήδη οι επιτροπές για το Βατοπέδι και τη Siemens βρίσκονται προς ολοκλήρωση και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει αργότερα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχτεί ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά».

Είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οικονομία και για το ποιοι έφταιξαν», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.
Υπογράμμισε δε ότι «η εξυγίανση που επιθυμεί η κοινωνία ξεκίνησε και έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από τους ίδιους του πολιτικούς».

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι είναι σαφές ότι θα εξεταστούν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι αν επιμείνουμε, αυτή τη στιγμή, σε πρόσωπα, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία.

Είπε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς ως πρόσωπα συλλήβδην και ότι θα πρέπει να καταγραφεί και μέσα από τις εξεταστικές ποιοι πολιτικοί έχουν παρανομήσει, για να τους καταλογιστούν ευθύνες.

Επιπλέον,ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια εξεταστική για την οικονομία, αλλά μόνο όσοι ενέχονται ή ευθύνονται για παραλείψεις ή πράξεις, που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

Σημείωσε δε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά και ουσιαστικά ευθύνες πολιτικών προσώπων».

«Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις που βιώνει η κοινωνία είναι ανάγκη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και να επικεντρωθεί ουσιαστικά και όχι μόνο κατ'Α επίφαση στον εθνικό μας στόχο, για την έξοδο της χώρας από την κρίση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την εξυγίανση του δημόσιου βίου σε δύο επίπεδα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού, παράνομου πλουτισμού και προνομιακών χειρισμών», που προέρχονται από αυτούς.

Επισήμανε δε ότι έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταγράψουν όλες αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις.

Όσον αφορά το πολιτικό επίπεδο, ο κ. Πεταλωτής υπενθύμισε ότι σε ανύποπτο χρόνο η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους πολίτες, τονίζοντας την ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα που πλήγωσαν το πολιτικό σύστημα και απαξίωσαν την πολιτική στα μάτια των πολιτών και πως τότε είχε κατηγορηθεί για αποπροσανατολισμό.

«Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα, ότι επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων - είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα τα οποία εξετάζονται και ότι είναι σαφές ότι εμείς θέλουμε και οι υπουργοί και οι πολιτικοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά με τον Έλληνα πολίτη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποιες εγγυήσεις παρέχονται ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα, «ώστε να μην γίνουμε απέραντο δικαστήριο πολιτικών».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι είναι η μόνη αρμόδια να εκδώσει πόρισμα και στη συνέχεια να αποφασιστεί αν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή ή όχι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top