GuidePedia

0
Η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοφλεί τα δάνεια που θα τις δώσουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης τμηματικά, από το 2013 μέχρι τα μέσα του 2016, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές. Οι ίδιες πηγές απαντώντας  σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις διευκρίνισαν ότι τα κοινοτικά δάνεια θα διατεθούν σε 12 δόσεις στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή, θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2011.
Στόχος πάντως, των κοινοτικών είναι να καταφέρει η Αθήνα με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος της να βγει από το σύστημα αυτό όσο γίνεται πιο νωρίς, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης και κατ' επέκταση των αγορών και να αρχίσει να δανείζεται από αυτές.
Αν η Ελλάδα μπορέσει κάποια στιγμή νωρίτερα να βγει στις Αγορές και να δανεισθεί από αυτές με επιτόκια χαμηλότερα από αυτό που θα ισχύει για τον κοινοτικό δανεισμό ακόμη καλύτερα, είπαν οι ίδιες πηγές, διότι δεν πρόκειται έτσι να εισπράξει όλο το ποσό που ενέκριναν χθές οι ΥΠΟΙΚ του Γιούρογκρουπ. Αποκλείεται επίσης, η πιθανότητα μια χώρα της ευρωζώνης που δανείζει την Ελλάδα να «χάσει» από αυτόν τον δανεισμό. Το ερώτημα τέθηκε ύστερα από την πληροφορία ότι αν η Πορτογαλία βγει στις αγορές για να συνάψει ένα δάνειο με τα χρήματα του οποίου θα δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα, θα  το πληρώσει με επιτόκιο μεγαλύτερο που προβλεπόμενου για τον  δανεισμό της χώρας μας που κυμαίνεται, στις σημερινές συνθήκες, γύρω στο 5%.
Και τούτο διότι προβλέπεται η λειτουργία στην Κομισιόν ειδικού μηχανισμού που θα συγκεντρώνει τα δάνεια προς την Ελλάδα, θα  αφαιρεί  και θα επιστρέφει σε εκείνες τις χώρες-μέλη που «χάνουν», πληρώνοντας υψηλότερο επιτόκιο στις αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας. Οι επιστροφές θα γίνονται από τα «κέρδη» που θα πραγματοποιούν άλλες κοινοτικές χώρες που θα δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια από αυτό που θα δανείζουν με τη σειρά τους, την Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα δανείζονται με 3% και θα δανείζουν την Αθήνα με 5% βγάζοντας κέρδος 2%. Από αυτό το κέρδος θα καλύπτονται πρώτα οι απώλειες  των χωρών που θα έχουν δανεισθεί για χατίρι της Ελλάδας με επιτόκιο μεγαλύτερο του 5%.Τα ποσά από τα επιτόκια που θα απομένουν θα κατανέμονται μεταξύ των άλλων  χωρών-μελών της ευρωζώνης που έχουν δανεισθεί με μικρότερα επιτόκια από το 5%,  ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στον  δανεισμό της χώρας μας.
Έτσι λ.χ.αφού καλυφθούν οι απώλειες της Πορτογαλίας ή και της Ισπανίας ό, τι απομείνει θα μοιρασθεί  στις άλλες χώρες. Και επειδή η Γερμανία δανείζει αναλογικά τα περισσότερα θα εισπράξει αναλογικά και το μεγαλύτερο μέρος του «κέρδους» από τους τόκους. Ο μηχανισμός αυτός είναι με τέτοιο τρόποι φτιαγμένος, ώστε να αποκλείεται να «χάσει» χρήματα μια χώρα που δανείζει την Ελλάδα. Οι απώλειες θα κατανέμονται μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης. Στην χειρότερη περίπτωση κάποιες-λίγες σήμερα- χώρες δεν πρόκειται να έχουν κάποιο κέρδος ενώ στην καλύτερη, οι υπόλοιπες -συντριπτικά περισσότερες- θα κερδίσουν από αυτό το σύστημα δανεισμού της Ελλάδας. 
Το επιτόκιο πάντως με το οποίο θα δανείσουν οι χώρες μέλη την Ελλάδα θα είναι σταθερό άσχετα αν αυτές βγουν στις Αγορές και επιλέξουν να δανεισθούν με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το ύψος του επιτοκίου  δανεισμού της Ελλάδας που υπολογίζεται γύρω στο 5% σήμερα, θα μπορούσε ν' αλλάξει, αλλά θα υπολογίζεται πάντοτε με βάση το το euribor συν τρεις μονάδες. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή του δανείου στην Ελλάδα σε 12 όχι ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα δάνεια των χωρών –μελών θα συγκεντρώνονται από την Κομισιόν και αυτή θα τα διαθέτει στην Ελλάδα ως ένα ενιαίο δάνειο.
Η πρώτη δόση ύψους 8.5 δις. ευρώ, θα χορηγηθεί στα μέσα Μαΐου.. Η καταβολή κάθε δόσης συνδέεται, με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα, conditionality)ότι κάθε φορά η Ελλάδα θα έχει κάνει όλα τα βήματα προς την κατεύθυνση που της υπαγορεύει η συμφωνία της με  την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ενδιαφέρον  εμφανίζει το γεγονός ότι για κάθε δόση οι χώρες του Γιούρογκρουπ θα αποφασίζουν ομόφωνα. Πρόκειται όμως όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές για μια ιδιότυπη ομοφωνία αφού , αν μια χώρα-μέλος κρίνει π.χ. ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη καταβολή της συγκεκριμένης δόσης, αυτό δεν θα εμποδίζει τις άλλες χώρες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης τους για το δανεισμό της Ελλάδας. Βρισκόμαστε μπροστά σ έναν διακανονισμό που είναι εκ των προτέρων υπονομευμένος ένα πραγματικά δίκοπο μαχαίρι, αν υποθέσει κανείς ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι  η χώρα που ,θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στην  εφαρμογή του προγράμματος της,  ανακοινώσει στις άλλες ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη δεδομένη δόση του δανείου.
Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι με την άρνηση της Γερμανίας να προχωρήσει στην καταβολή του δανείου της στην Ελλάδα, οι Αγορές από τις οποίες θα πάρουν τα δικά τους δάνεια οι άλλες χώρες της ευρωζώνης για να τα δώσουν στη συνέχεια στην Ελλάδα, θα συμπεριφερθούν με «ήρεμο» τρόπο καθώς και ότι μια αρνητική  τοποθέτηση του Βερολίνου δε θα σημάνει την ντε φάκτο κατάρρευση του μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας;
Έτσι εξηγείται η διαβεβαίωση των ίδιων πηγών ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρακολουθούν την Ελλάδα αν εφαρμόζει «πιστά και κατά γράμμα», με «σιδερένια πειθαρχία»  τους όρους της συμφωνίας. «Θα είμαστε στο σβέρκο της Ελλάδας», μας  τόνισαν οι ίδιες πηγές, η παρακολούθηση μας για το αν εφαρμόζεται πιστά και κατά γράμμα η συμφωνία θα είναι «πολύ επιθετική», οι επισκέψεις μας στην Αθήνα, πριν από την έγκριση κάθε δόσης, θα είναι «τακτικές, πυκνές  και εντατικές». «Το δάνειο μας στην Ελλάδα δεν είναι με κανένα τρόπο επιταγή εν λευκώ», τόνισαν.
Γι 'αυτό εξάλλου το λόγο -μαζί με το γεγονός ότι το περιεχόμενο του προγράμματος  που συμφωνήθηκε είναι «υπερπλήρες και εξαιρετικά λεπτομερές»-οι ίδιες κοινοτικές πηγές  αποκλείουν κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι έξω από κάθε σενάριο», μας είπαν κατηγορηματικά. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ θα κάνει με δικό του κλιμάκιο και για λογαριασμό του τους ελέγχους και επιθεωρήσεις αλλά, αφού η ΕΚΤ και η Κομισιόν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες μαζί του, είναι φυσικό και οι τρεις να καταλήγουν, ύστερα από συνεννοήσεις, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, στο ίδιο συμπέρασμα και στις ίδιες αποφάσεις για την Ελλάδα.  Η καταβολή των δόσεων θα γίνεται με απόφαση των κυβερνήσεων και δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να περνάει από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. Τα Κοινοβούλια, όπου αυτό επιβάλλεται- θα αποφασίσουν μια φορά επί της αρχής για την έγκριση της συμφωνίας δανειοδότησης της Ελλάδας και στο σημείο αυτό τελειώνει ο ρόλος τους στην υπόθεση αυτή. Οι χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εύχονται να δανείσουν την Ελλάδα και ιδιωτικές τράπεζες, έτσι «πιέζουν γι αυτό το σκοπό αλλά δεν θέλουν τους επιβάλλουν την άποψη τους», μας ελέχθη χαρακτηριστικά.

Τέλος, το ειδικό ταμείο στήριξης των ελληνικών  τραπεζών που θα είναι προικισμένο με 10 δις. ευρώ θα κινητοποιείται κάθε φορά με  εισήγηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας . Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα «γερές»(solides), μπορεί όμως να συναντήσουν δυσκολίες στη πρόσβαση τους στις Αγορές. Τα δάνεια που θα τους προσφέρει αυτό το ειδικό ταμείο θα έχουν πολύ αυστηρούς όρους και θα απαιτείται από αυτές να τα επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν.  Από το ταμείο αυτό θα στηρίζονται όλες οι ελληνικές  αλλά και οι ξένες τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα καθώς και οι όμιλοι τραπεζών όπως και οι θυγατρικές των ελληνικών  τραπεζών εκτός Ελλάδας.
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top