GuidePedia

0
Ομαδικά πυρά από πολιτικούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δέχεται ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, λόγω της δήλωσής του ότι «αμφιβάλλει» για το αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
«Με τις ανεύθυνες δηλώσεις του ο Άκερμαν επιτείνει την ανασφάλεια στις αγορές»,
επεσήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού συνασπισμού, Πέτερ Αλμάιερ, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τραπεζίτη «ανοίκειες και ενοχλητικές». «Δεν βρίσκω ότι βοηθάει μία τόσο ηχηρή εκτίμηση σε μία τηλεοπτική εκπομπή. Όταν ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο λέει κάτι τέτοιο, υπάρχουν πάντα παρενέργειες», τόνισε ο Μπρίντερλε.

Ο Άκερμαν συγκεντρώνει τα βέλη για μια αποστροφή του σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο. «Τείνω να αμφιβάλλω για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει συν τω χρόνω να είναι πραγματικά σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της», είπε επί λέξει ο διευθύνων σύμβουλος της DeutscheBank.

«Το όνομα Άκερμαν είναι σχεδόν συνώνυμο του σαμποτάζ», σχολίασε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Ρενάτε Κίναστ και παρότρυνε την καγκελάριο Μέρκελ να απομακρύνει τον Άκερμαν από τη θέση του οικονομικού της συμβούλου. «Η συμπεριφορά του είναι ανεύθυνη κι αναίσχυντη», πρόσθεσε. «Στην αρχή το έπαιζε μεγάλος σύμβουλος της Μέρκελ, και τώρα που –μετά από τόσους κόπους- αποφασίστηκε το πακέτο σωτηρίας λέει ότι δεν ωφελεί», δήλωσε η Κίναστ.

Ο γερμανικός τύπος παρουσιάζει την κόντρα για τις δηλώσεις Άκερμαν ως ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών για την αποτελεσματικότητα του πακέτου σωτηρίας της ευρωζώνης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία έσπευσαν να προσφέρουν στήριξη στον Άκερμαν, συμφωνώντας με την εκτίμησή του. «Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες για να εξυπηρετήσει κανονικά το χρέος της», δήλωσε ο Ούλριχ Κάτερ, στέλεχος της Dekabank στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt και εξήγησε ότι λόγω χαμηλής ανταγωνιστικότητας και αυστηρής λιτότητας η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να δημιουργεί τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα της επιτρέψουν να πληρώσει τα δάνεια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top