GuidePedia

0
Εθνική ανάγκη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.


Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "και εμείς και οι εταίροι μας στην ΕΕ ελπίζαμε ότι η απόφαση θα αρκούσε για να συνεχίσουμε το δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια". Εντούτοις, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν και σήμερα η κατάσταση απειλεί να αποδομήσει την ομαλή πορεία της οικονομίας, αλλά και η προσπάθεια που καταβάλουν οι έλληνες.

"Είναι ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού δημιουργήσαμε και έχω δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να ξεκινήσει τις ενέργειες" τόνισε χαρακτηριστικά, "πατώντας τη σκανδάλη" για το μηχανισμό στήριξης.

Την ανακοίνωση της προσφυγής έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όπου βρίσκεται, προκειμένου να εκμεταλλευθεί και τον συμβολισμό που του δίνει η παρουσία του στο απώτατο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομικοί παράγοντες είχαν εκτιμήσει νωρίτερα ότι η μεταστροφή στην πορεία του spread, που ενώ άνοιξε στις 566 μονάδες εκτινάχθηκε στις 587 και τώρα κινείται στις 556, σε συνδυασμό με τη μεταστροφή του κλίματος στο ΧΑ και την ανακοίνωση της τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ, οφείλονται στο κλείδωμα της προσφυγής στο μηχανισμό.

Πριν από λίγο διέρρευσε η πληροφορία ότι και η γερμανική αντιπολίτευση έκαμψε τις αντιρρήσεις που είχε ως προς την χρηματοδότηση στην Ελλάδα, κάτι που πιθανότατα να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο κύβος ερίφθη και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ήταν θέμα ωρών.

Σήμερα αναχωρεί για την Ουασινγκτον και ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη συνάντησή του με τον Ντομινίκ Στρος Καν, θα κάνει δηλώσεις από την έδρα του διεθνούς οικονικού οργανισμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top