GuidePedia

0
Σε μια συνέντευξη-φωτιά στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπακίς", προέβη ο πρώην Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, λέγοντας καταρχήν ότι τον ικανοποίησε η ''εκλογή'' του Ντερβίς Ερογλου, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις, ο Ερογλου θα ξεπερνούσε το 60%.Από την μακροσκελή συνέντευξη του Ντεκτάς ξεχωρίζουν κάποια σημεία τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.Συγκεκριμένα ο πρώην τ/κ ηγέτης ανέφερε:

- Το 100% των Τ/κ επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. Το 50% επιθυμεί μια συμφωνία διαρκή που θα βασίζεται στο «κράτος» των Τ/κ και στην κυριαρχία.

- Ενισχύονται οι ε/κ ισχυρισμοί με δηλώσεις όπως ότι ο Ντερβίς Ερογλου είναι αδιάλλακτος.

- Το ότι δεν επιτεύχθηκε λύση ''παρά τις παραχωρήσεις Ταλάτ'', ισχυρίστηκε ότι οφείλεται στην αδιαλλαξία των Ε/κ.

- Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να κλείσει το Κυπριακό εντάσσοντας τους Τ/κ στην ΕΕ ως μειονότητα.

- Σε περίπτωση που οι συνομιλίες συνεχιστούν από το σημείο που τις άφησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αυτό θα σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το ψευδοκράτος.

- Ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τον Ντερβίς Ερογλου όπως, προτού αρχίσει τις συνομιλίες συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ενημερωθεί πλήρως και στη συνέχεια συνεννοηθεί με την Τουρκία για τα σημεία που χρήζουν αλλαγών.

- Εκφράζει πλήρη στήριξη στην πρόθεση του Ντερβίς Ερογλου για σύσταση ''εθνικού συμβουλίου''.

- Σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί το ψευδοκράτος, που σήμερα είναι 27 ετών και «να προχωρήσουμε σε έναν συνεταιρισμό τύπου 1960».

- Οσον αφορά τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αυτή «εξυπηρετεί τους Ε/κ και πρόκειται για οργανισμό που απορρίπτει τους τίτλους ιδιοκτησίας που εμείς εκδώσαμε».

Νικόλας Παντοπίου-Sigmalive

Δημοσίευση σχολίου

 
Top