GuidePedia

0
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Πολλά λέγονται και γράφονται διεθνώς και εδώ για την τρέχουσα οικονομική θέση της χώρας. Τα περισσότερα είναι μαύρα και άραχνα, παραπέμπουν στα χειρότερα και δημιουργούν συνθήκες πανικού και απαισιοδοξίας.Ωστόσο, παρά τις πολλές ζοφερές προβλέψεις υπάρχουν εκθέσεις διαφορετικές, οι οποίες συνήθως δεν απολαμβάνουν δημοσιότητα ακριβώς επειδή κινούνται εκτός συρμού.
Εδώ και καιρό λοιπόν δύο ξεχωριστοί οικονομολόγοι, οι κκ. Μιχ. Μασουράκης και Δ. Μαρούλης, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank και επιμελούνται το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, πάνε κόντρα στο ρεύμα των διεθνών και εγχώριων αναλυτών. Αξιολογώντας τα εκδιδόμενα, κάθε φορά, στατιστικά στοιχεία, τις πράξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και τις χρονολογικές σειρές εξέλιξης των οικονομικών στοιχείων, τοποθετούνται σε εβδομαδιαία βάση.

Στο τελευταίο δελτίο οι δύο οικονομολόγοι, αφού αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ για την κατάρτιση πολυετών προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής, περιγράφουν αναλυτικά το εύρος της ελληνικής προσπάθειας ως εξής: «Για το 2010 έχουν ληφθεί μέτρα ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, στη δημόσια διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση... Επιπλέον η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, από το οποίο μπορεί να εισπράξει άνω των 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014. Το Ελληνικό Δημόσιο επίσης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων είναι πολλαπλάσια του χρέους του και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα χρέη του με μείωση των διογκωμένων τα τελευταία έτη δημοσίων δαπανών και με σημαντική αύξηση των αποδεκατισμένων εσόδων του».

Συμπερασματικά, οι δύο οικονομολόγοι καταλήγουν ότι «η δυνατότητα της Ελλάδας να εξέλθει από τη δημοσιονομική κρίση είναι σαφής και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από εκείνη πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο αυτές οι ευνοϊκές προοπτικές σταθεροποίησης κινδυνεύουν να ανατραπούν από το καθεστώς υπερβολικής αβεβαιότητας στις αγορές, οι οποίες δεν εστιάζουν σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία προσαρμογής, καθώς δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει διαμορφωθεί και αντιδρούν στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τον μηχανισμό στήριξης και στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω των παλινωδιών της Γερμανίας». Κατά την άποψή τους, το έλλειμμα αξιοπιστίας θα υπερνικηθεί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ και ΔΝΤ, η οποία «θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει απερίσπαστα στη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και στην αναδιάρθρωση των δομών της οικονομίας της». Καθαρή, ψύχραιμη και νηφάλια η προσέγγισή τους. Ισως μοναδική στην τρέχουσα συγκυρία. Μόνο και μόνο γι΄ αυτό, επειδή πάνε κόντρα στο ρεύμα, χρήζουν προσοχής και προβολής.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top