GuidePedia

0
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Εκείνη τη νύχτα του Αγίου Νικολάου, όταν ο τρελαμένος Κορκονέας σήκωσε το όπλο εναντίον του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου ελευθερώθηκαν όλα τα δαιμόνια της ελληνικής κοινωνίας. Τα επεισόδια που πυροδοτήθηκαν, η μεγάλη αντίθεση που κυριάρχησε τον Δεκέμβριο του 2008 μεταξύ σημαντικών τμημάτων της νεολαίας και των δυνάμεων καταστολής προσέφεραν άλλοθι και δυνατότητες στον επιθετικό κύκλο της ένοπλης πολιτικής βίας στην Ελλάδα.
Τα πολλά γεγονότα εκείνων των ημερών, οι ελευθεριακές συνθήκες που επικράτησαν στο κέντρο της Αθήνας, η έκταση και η ένταση των πολυήμερων συγκρούσεων έφεραν μεγάλο αριθμό νέων σε επαφή με τα δίκτυα της βίας. Οι θιασώτες του ένοπλου αγώνα άρχισαν και πάλι να φαντασιώνονται ημέρες εξέγερσης και επιπλέον είχαν πολλές ευκαιρίες στρατολόγησης και διάδοσης των επιθετικών αντιλήψεών τους. Ταυτόχρονα βεβαίως η Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως, όπως είχε γίνει και με τις πυρκαγιές του 2007. Με τη διαφορά ότι τούτη τη φορά έμπαινε για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο ως ζώνη μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Εκτοτε η Ελλάδα θα προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον, οι προβολείς των διεθνών ΜΜΕ θα στέκονται πάνω μας πιο συχνά και πιο επίμονα.

Υπό την επίδραση, λοιπόν, εκείνων των γεγονότων κινήθηκε πιο δραστήρια ο «Επαναστατικός Αγώνας» και ανέλαβε πιο ριψοκίνδυνες αποστολές. Τότε επίσης διαμορφώθηκε περιβάλλον συγκρότησης νέων οργανώσεων ένοπλης βίας. Η «Σέχτα Επαναστατών» έκανε τότε την εμφάνισή της, όπως και οι «Πυρήνες της Φωτιάς». Και μαζί τους διευρύνθηκε το συγγενές δίκτυο υποστήριξης, που βρήκε ευκαιρία να απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια άλλη κατάσταση διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη. Οσοι παρακολούθησαν από κοντά εκείνα τα γεγονότα ένιωθαν και προειδοποιούσαν για τη συντελούμενη υπόγεια διεργασία, που ξεπερνούσε κατά πολύ τις όποιες δυνατότητες του παλαιότερου κύκλου της ένοπλης βίας και της συστημικής αμφισβήτησης.

Κύλησε εν τω μεταξύ ο χρόνος και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, το πολιτικό σύστημα υπό καθεστώς πίεσης και δοκιμασίας, η Ελλάδα έγινε για έξι συνεχείς μήνες πρώτο θέμα παγκοσμίως και συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των πάντων. Αποτελεί κακό παράδειγμα, αντιμετωπίζεται ως κατεστραμμένη και υποβαθμισμένη χώρα, με αποδιαρθρωμένο σύστημα διοικητικής και πολιτικής εξουσίας. Από αυτή την άποψη η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» μπορεί να συμβολίζει πολλά. Είναι η πρώτη πράξη επιχειρησιακής ετοιμότητας ενός καταρρέοντος, κατά τα άλλα, συστήματος. Και ίσως αφετηρία μιας νέας περιόδου με ευκαιρίες και δυνατότητες. Ιδωμεν...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top