GuidePedia

0
Μετά την προβολή από το παγγερμανικής εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ARD του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ „Aghet“ για τη γενοκτονία των Αρμενίων, χθες και ο γνωστός γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Günter Grass, σε συνέντευξη Τύπου στην Κων/πολη, κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσει τα «εγκλήματα κατά των Αρμενίων».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει τηλεγράφημα του dpa από την Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Grass: Αναγνώριση των εγκλημάτων κατά των Αρμενίων»: Ο Γκρας τόνισε ότι η αναγνώριση αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. «Πότε θα έλθει η ώρα να αναγνωριστεί το έγκλημα του αφανισμού των Αρμενίων, το 1915/16, ως πραγματικό γεγονός;», αναρωτήθηκε ο νομπελίστας συγγραφέας.
«Το παρελθόν δεν μας αφήνει ήσυχους», επεσήμανε ο Γκρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο συγγραφέα Yasar Kemal. Πρόσθεσε δε ότι στα νιάτα του και ο ίδιος είχε υποβαθμίσει ως δήθεν προπαγανδιστικές τις πρώτες αναφορές σε εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ. «Γνωρίζω εξ ιδίων πόσο δύσκολο είναι να σηκώσεις το βάρος του παρελθόντος όπως στην περίπτωση των γερμανικών εγκλημάτων». Η Τουρκία όμως θα πρέπει να σταματήσει τον αποκλεισμό σε ένα θέμα-ταμπού. Μια τέτοια εξέλιξη είναι αναπόφευκτη και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφιλίωση με τους Αρμενίους, τόνισε.
«Περιμένουμε να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και να μπορέσουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα πράγματα, όχι σαν να είναι ‘ταμπού’. Άλλωστε, υπάρχουν ‘ελέγξιμα και αδιάψευστα’ ντοκουμέντα από γερμανικές πηγές, όσον αφορά τα διαπραχθέντα εγκλήματα εις βάρος των Αρμενίων», δήλωσε ο Γκρας, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών του Goethe Institut.
http://e-dragoumanos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top