GuidePedia

0
ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ενώ ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία.


Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Σ. Εργκίν δήλωσε σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης ότι είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί με νομοθετική αλλαγή, ωστόσο, ερωτηθείς για το πότε μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε πως «εξαρτάται από την απόδοση του υπουργείου. Δεν μπορώ εγώ να δώσω χρόνο, επειδή είναι το υπουργείο Παιδείας που καταβάλλει προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Χθες, πάντως, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε. Ε και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από «πολιτικά προβλήματα», τα οποία, όπως είπε, «δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top