GuidePedia

0

Εσωκομματική αναστάτωση προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η πρόθεση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά να θέσει εκτός κόμματος όλους όσοι πλήγωσαν την παράταξη με τη συμπεριφορά τους. Η διάθεση της Ρηγίλλης να ρίξει στην κομματική πυρά όσα στελέχη προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, όπως λένε στη ΝΔ, έχει ξεσηκώσει θύελλα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν αρκετά στελέχη για το ποιους «φωτογραφίζει» η Ρηγίλλης. Τις τελευταίες ώρες, ειδικά μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την περασμένη Κυριακή και τον όρο «αυτοκάθαρση» που χρησιμοποίησε, διεξάγεται ένα παιχνίδι προγραφών που δημιουργεί εντάσεις, παρεξηγήσεις και σύγχυση, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η εσωστρέφεια.

Τη φημολογία για διαγραφέςσυμβολικού χαρακτήρα- που προετοιμάζονται εν όψει του Συνεδρίου της ΝΔ τον Ιούνιο, ώστε να αποκτήσει το κόμμα νέα δυναμική, ενίσχυσε η δήλωση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλου ο οποίος υποστήριξε το μήνυμα του κ. Σαμαρά. «Συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συμβαδίζουν με τον αξιακό κώδικα της παράταξής μας και προκαλούν την κοινωνίαδεν έχουν θέση στη νέα Νέα Δημοκρατία που οικοδομούμε με τον Αντώνη Σαμαρά » τόνισε χαρακτηριστικά, ενισχύοντας τα σενάρια.

Μετά την αποδοκιμασία των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά έχει «εκδοθεί» ουσιαστικά μια λίστα διαγραφών, στην οποία βρίσκονται οι κκ. Γ. Βουλγαράκης, Αρ. Παυλίδης και Π. Δούκας, ενώ διίστανται οι απόψεις για τον κ. Θ. Ρουσόπουλο . Αν και από τη Ρηγίλλης επίσημα αποφεύγουν την ονοματολογία, εν τούτοις στελέχηβουλευτές και τομεάρχεςενισχύουν τη λίστα και με άλλα ονόματα, ζητώντας να υπάρξει ουσιαστική «αυτοκάθαρση». Ετσι ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των κκ. Γ. Αλογοσκούφη, Μιχ. Λιάπη, Ευ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού κ.ά. Από τη Ρηγίλλης λένε ότι τα κόμματα δεν είναι δικαστήρια και διευκρινίζουν ότι οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν με αυστηρά πολιτικά κριτήρια. «Τον πρόεδρο αυτή την περίοδο τον απασχολούν οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ και το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης για τα οργανωτικά το Σαββατοκύριακο. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στην ώρα τους» σημείωναν.

Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ αναφέρουν ότι υπάρχουν και στελέχη που στήριξαν τον πρόεδρο της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές και πρέπει να βρεθούν εκτός κόμματος. Πολλά ήταν τα στελέχη χθες που δημόσια ζήτησαν εκκαθαρίσεις, με πιο χαρακτηριστική τη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Θ. Καράγολου που είπε: «Δεν χάλασε ο κόσμος αν φύγουν 10-15-20-30 στελέχη. Οταν πάει να βουλιάξει ένα καράβι, πετάνε τη σαβούρα». Υπέρ της αυτοκάθαρσης τάχθηκαν οι κκ. Ευρ. Στυλιανίδης, Ι. Μανώλης , Β. Μιχαλολιάκος, Ι. Πλακιωτάκης κ.ά., ενώ ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Κ. Τασούλας τάσσεται υπέρ της ανανέωσης, αρνούμενος την «ανθρωποφαγία». Πιο ψύχραιμοι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστήριζαν ότι η «αυτοκάθαρση» δεν σταματάει μόνο σε βουλευτές και πρώην βουλευτές, αλλά προχωρεί σε όλο το κομματικό σύστημα- μικρά και μεσαία στελέχη που είχαν θέσεις ευθύνης στο κράτος-, δίνοντας την ευκαιρία για ανανέωση. Σε αυτό το κλίμα ήδη προκαλείται και η έκρηξη των «καραμανλικών» που αντιδρούν στην αποδοκιμασία των κυβερνήσεων Καραμανλή. «Δεν θα πάρουμε διαζύγιο από την κυβέρνηση Καραμανλή» είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top