GuidePedia

0
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να προωθήσει το παρακάτω μήνυμα: Μας αφορά όλους η κατάσταση της Ελλάδας. Το υπέρογκο χρέος της χώρας, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα τόσο για τα οικονομικά της όσο και για την σταθερότητα της πολιτικής της ΟΝΕ «αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά συμφέροντα» δήλωσε ο κύριος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσινγκτον.

  Όπως διαβάζουμε στο Yahoo, o γεννημένος στην Μινεσότα πρωθυπουργός συνέδεσε την σημερινή κρίση με το Μεγάλο Κραχ καθώς και την Μεγάλη Ύφεση «Αν η ευρωπαϊκή κρίση μεταφερθεί αλλού, μπορεί να προκαλέσει νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που θα έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις, με αυτήν που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν δύο χρόνια» δήλωσε.Όμως από την ελληνική στην αμερικανική κρίση υπάρχουν πολλά στάδια. Η ΕΕ ελπίζει να συμμαζέψει την κρίση χρέους της Ελλάδα πριν το πρόβλημα εξαπλωθεί και στις άλλες χώρες της ΕΕ –απειλώντας την σταθερότητα σε όλες τις χώρες του ευρώ-και στη συνέχεια…κολυμπήσει μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης και στη συνέχεια πυροδότησης μιας σοβαρότατης χρηματοπιστωτικής κρίσης» λόγω υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με τον Μαρκ Τσάντλερ, της επενδυτικής εταιρίας Brown Brothers Harriman. Ο τομέας της αμερικανικής οικονομίας που θα πληγεί αν η ελληνική χρεοκοπία χτυπήσει τις ακτές του ατλαντικού θα είναι οι εξαγωγές συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με την Οικονομική Έκθεση των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου για να «γεμίσουν τα κενά που θα δημιουργηθούν στη ζήτηση» από την ύφεση «θα πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές». Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα στην ομιλία του State of the Union, στόχος της κυβέρνησής τους είναι να διπλασιαστούν οι εξαγωγές τα επόμενα χρόνια. Κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο αν δεν περιοριστεί η ελληνική κρίση. «Αν τα πράγματα στην Ευρώπη χειροτερέψουν, θα ανέβει η τιμή του δολαρίου έναντι του ευρώ και αυτό θα αποτελούσε πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Ομπάμα» δηλώνει ο Στιβ Χάνκε, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές θα γινόντουσαν ακριβότερες. Τα επιτόκια στην Ευρώπη θα είχαν ανοδική πορεία, το ευρώ θα έπεφτε και η αγοραστική ικανότητα των Ευρωπαίων για αμερικανικά προϊόντα θα μειωνόταν.
Όλα εξαρτώνται από το πώς θα αποφασίσει η Ευρώπη να χειριστεί την ελληνική κρίση. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το κατά πόσο η κατάσταση της Ελλάδας θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου οικονομικά. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ και τα δημοσιονομικά της προβλήματα θα το αποδυναμώσουν και θα αυξήσουν τα επιτόκια σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου οι Γερμανοί θέλουν να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάποια καθησυχαστικά σημάδια από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα αν χρειαστεί κυρίως για να καθησυχάσουν τους πιστωτές ότι δεν θα χρεοκοπήσει όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Μπαρόσο, οι μηχανισμοί που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει η ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί κατ’ επέκταση και η ευρωζώνη. Ο Χάνκε ανησυχεί ότι ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι βάλουν το χέρι στην τσέπη, τόσο οι ευκατάστατοι Έλληνες όσο και οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίζουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη έχουν αποσύρει δισεκατομμύρια ευρώ. Για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ότι δεν θα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα έλαβε κάποια μέτρα τα οποία όμως θα αναγκάσουν τους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει ο Χάνκε. «Οπότε όχι μόνο θα καταρρεύσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο θα κάνει φτερά αλλά θα καταρρεύσει και ο μηχανισμός πίστωσης» καταλήγει.
Μια τέτοια κατάρρευση θα οδηγούσε σε δύο πιθανά σενάρια. Καταρχήν η «πιστωτική στενότητα» (credit crunch) θα εξαπλωνόταν και στις υπόλοιπες οικονομικά αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πολλές καταθέσεις, οι Ισπανοί θα σκεφτούν «εμείς θα είμαστε οι επόμενοι» δηλώνει ο Χάνκε. Δεύτερον, η «πιστωτική στενότητα» μπορεί να οδηγούσε σε χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πιθανόν η χώρα να αποχωρούσε προσωρινά από την ευρωζώνη και να γυρνούσε στη δραχμή, ένα νόμισμα πολύ πιο αδύναμο από το ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια σημάδια ότι η χώρα μπορεί να γλιτώσει την χρεοκοπία. Την προηγούμενη εβδομάδα, πούλησε δεκαετή ομόλογα του δημοσίου αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ξένους επενδυτές. Βέβαια μέχρι το Μάιο θα πρέπει να μαζέψει 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα μειώσουν το ΑΕΠ μόλις κατά 2% και ήδη η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί με τα συνδικάτα ενώ η χώρα πλήττεται από απεργίες.
Ίσως άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι είναι ότι οι ίδιοι ο ξένοι επενδυτές που είχαν τρομοκρατηθεί από τα δημοσιονομικά προβλήματα, άρχισαν να επενδύουν σε συμβόλαια ασφάλισης αντιστάθμισης κινδύνου. Σύμφωνα με την χρηματοπιστωτική εταιρία Markit, στις 4 Φεβρουαρίου το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για τα πενταετή ομόλογα είχε φτάσει στα 425.000 δολάρια. Πρόκειται για άνοδο 67% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Στις 9 Μαρτίου το κόστος είχε πέσει στο 289,000 δολάρια, στα επίπεδα που βρισκόταν το Δεκέμβρη.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://finance.yahoo.com/news/What-Happens-If-Greece-Really-usnews-3747443040.html?x=0

Δημοσίευση σχολίου

 
Top