GuidePedia

0
Η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύεται από το σθένος με το οποίο απορρίπτει τις προτροπές της Κομισιόν για ανάληψη περαιτέρω δράσεων προκειμένου να περιορίσει το διαρκώς διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, υπό το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.


Βεβαίως, η βασική διαφορά των δύο χωρών επί του προκειμένου είναι ότι οι Βρετανοί δεν έχουν ευρώ, και επομένως, ουσιαστικά, δεν λογοδοτούν σε κανέναν για το επίπεδο του ελλείμματός τους, ή του δημόσιου χρέους. Είναι τόσο free riders που μπορεί ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, κ. Λίαμ Μπάιμ, να δηλώνει ότι «η Ε.Ε. λανθάνει στην κρίση της».


Είναι, όμως, οι Βρετανοί όντως τόσο "ελεύθεροι" να πράττουν κατά το δοκούν; Τη Δευτέρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s διεμήνυσε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία βαθμίδα, υπό το σκεπτικό ότι το δημόσιο χρέος της είναι τόσο μεγάλο που θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Βρετανία δεν μπορεί να πράττει αυτοβούλως χωρίς συνέπειες. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τη Moody’s, την οικονομία της απειλούν πλέον και οι «αρκούδες» της στερλίνας, δηλαδή όσοι ποντάρουν σε πτώση του βρετανικού νομίσματος. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στο μεγάλο νησί ξαναζούν μέρες του 1992, καθώς τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης της λίρας έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, ακόμα και σε σχέση με τα πονταρίσματα του Τζόρτζ Σόρος που ώθησαν τη χώρα να αποχωρήσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι "αρκούδες" του βρετανικού νομίσματος ποντάρουν στο γεγονός ότι η χειρότερη μέχρι στιγμής χρονιά των τελευταίων δεκατριών ετών για τη λίρα θα συνεχιστεί, καθώς η Βρετανία θα ακολουθήσει το μέλλον της Ελλάδας όσον αφορά στη μη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της. Εκτιμάται πως ό,τι έπαθε το ευρώ χάριν της Ελλάδας, θα πάθει και η στερλίνα λόγω της ασφυκτικής κατάστασης στο δημόσιο έλλειμμα.
Θυμίζουμε ότι τη χρονιά που ο Τζορτζ Σόρος κέρδισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ποντάροντας στην πτώση του νομίσματος - μια κίνηση που οδήγησε τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας, Τζον Μέιτζορ, να "βγάλει" το νόμισμα από το ΜΣΙ, η στερλίνα υποχώρησε συνολικά κατά 19%. Φέτος, μέχρι στιγμής, το αγγλικό νόμισμα έχει χάσει 6,2% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Πάντως, σύμφωνα με μια εκτίμηση η πρόσκαιρη υποτίμηση της στερλίνας θα είναι ευεργετική για την εγχώρια ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι πόσο πρόσκαιρη θα είναι, και πόσο διαχειρίσιμη από τους ίδιους τους Βρετανούς…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top