GuidePedia

0
Η τελετή υποβολής συγχαρητηρίων προς τον Πρόεδρο κ. Κ. Παπούλια έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις
Σε πηγή πρωτογενών ειδήσεων μεταβλήθηκε και πάλι το Προεδρικό Μέγαρο κατά τη χθεσινή τελετή υποβολής συγχαρητηρίων για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Πρώτα από όλα υπήρξε προσέγγιση Πάγκαλου- Τσίπρα. Και τι προσέγγιση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε κάποια στιγμή από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να του δώσει και ένα... φιλί ή έστω να του στείλει λουλούδια, προφανώς ως επισφράγισμα της συμφιλίωσής τους. Υπήρξε επίσης εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή και του προκαθημένου της Εκκλησίας κ. Ιερώνυμου περί αιρέσεων και σχισμάτων όχι μόνο στη χριστιανική θρησκεία αλλά και στον κομμουνισμό, γενικότερα, δε, στα αριστερίστικα κινήματα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκλεισε ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο για να συνεχίσουν τη συζήτηση περί αιρέσεων στην Αριστερά αλλά πιθανώς και να εξηγήσει στον Μακαριότατο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εφέτος δεν επέμεινε για πολιτικό όρκο στην ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έκανε την προηγούμενη φορά. Το μόνο ραντεβού που πιθανόν να περίμεναν πολλοί και δεν κλείστηκε ήταν αυτό μεταξύ του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη. Οι δύο πολιτικοί φρόντισαν στα 90 λεπτά που διήρκεσε η σεμνή και ταπεινή τελετή των συγχαρητηρίων (όπου προσφέρθηκαν μόνο πορτοκαλάδες, λεμονάδες, βυσσινάδες και Coca-Cola) να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον, χωρίς να ανταλλάσσουν ούτε ματιά.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε εδώ και ημέρες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον Πάγκαλο, με τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «κακό μπάτσο» και τον κ. Πάγκαλο να χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ενορχηστρωτή» των διαδηλώσεων και των επιθέσεων κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ, φάνηκε να εξαφανίζεται μόλις ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Πάγκαλο να συνομιλεί σε ένα «πηγαδάκι» με τους κκ. Πετσάλνικο, Π. Μπεγλίτη και Ν. Σηφουνάκη, αναμένοντας να προσέλθει στην αίθουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον πλησίασε και χαμογελώντας τού είπε:

- Κύριε πρόεδρε, να προσέχετε... - Τι να προσέχω; Του είπε καχύποπτα και έτοιμος να εφορμήσει ο κ. Πάγκαλος.

- Μα την υγεία σας, να προσέχετε την υγεία σας, του είπε δειλά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Πάγκαλος αμέσως χαμογέλασε. Εδειξε συγκαταβατικότητα έναντι του συνομιλητή του και του απάντησε με αρκετή δόση χιούμορ:

- Περίμενα να μου δώσεις και ένα φιλί..., έστω να μου στείλεις λουλούδια.

Ο πληθυντικός ευγενείας που χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα για την προσέγγισή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αμέσως εξαφανίστηκε.

- Μα είσαι με τα καλά σου; Περιμένεις να σου δώσω και φιλί, τι πράγματα είναι αυτά; Αντέδρασε έκπληκτος ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να εισπράξει την απρόσμενη, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, απάντηση του αντιπροέδρου. -Μα καλά δεν είδες τη γελοιογραφία του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα «Νέα»; Να μου δώσεις ένα φιλί λέει...».

Χωρίς φιλί, τελικά- αν και πολλά μέλη της κυβέρνησης που παρακολουθούσαν τον διάλογο παρότρυναν τον κ. Τσίπρα να το δώσει επιτέλους «για να τελειώνουμε εδώ και τώρα» - κηρύχθηκε ένα είδος προσωρινής ανακωχής ανάμεσά τους. Ετσι ο κ. Τσίπρας αφού «έκλεισε» το ένα μέτωπο επιχείρησε να «κλείσει» και ένα άλλο που σχετίζεται με τις σχέσεις του κόμματός του με την Εκκλησία. Ολοι θυμούνταν ότι στην προηγούμενη ορκωμοσία του κ. Παπούλια ο ΣΥΝ είχε εναντιωθεί στον θρησκευτικό όρκο και είχε αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας μόλις εισήλθε σε αυτήν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

[Αυτό το σκίτσο που δημοσιεύθηκε προχθές στα «Νέα» από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο έγινε αιτία να «λιώσουν (προσωρινά) οι πάγοι» και να αρχίσουν οι αστεϊσμοί μεταξύ Θ. Πάγκαλου και Αλ. Τσίπρα ]
Αυτό το σκίτσο που δημοσιεύθηκε προχθές στα «Νέα» από τον Δημήτρη Χαντζόπουλο έγινε αιτία να «λιώσουν (προσωρινά) οι πάγοι» και να αρχίσουν οι αστεϊσμοί μεταξύ Θ. Πάγκαλου και Αλ. Τσίπρα
Α υτή τη φορά όμως το κόμμα όχι μόνο παρέστη στην ορκωμοσία αλλά χθες ο κ. Τσίπρας ζήτησε και ραντεβού από τον Μακαριότατο. Τη συζήτηση περί αιρέσεων και σχισμάτων άνοιξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μαζί με τον κ. Σηφουνάκη κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο. Κάποια στιγμή εισχωρεί στο «πηγαδάκι» και ο κ. Τσίπρας. Τότε ο κ. Βενιζέλος δεν έχασε την ευκαιρία και παρομοίασε τη θρησκεία με τον κομμουνισμό, λέγοντας ότι και η Αριστερά πέρασε από αιρέσεις και σχίσματα: «Τα πρώτα χίλια χρόνια, δηλαδή μου λέτε, είναι τα δύσκολα» απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Συζήτηση περί οικονομικών μέτρων και φορολογικού νομοσχεδίου ελάχιστη έγινε, ενώ σε κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τον κ. Δ. Ρέππα τού είπε ότι τα πάει καλά, πράγμα που δεν άφησε ασχολίαστο ο κ. Σηφουνάκης, λέγοντας ότι «και οι δύο είναι Πελοποννήσιοι, δεν θα αλληλοστηρίζονται;». Λίγα μέτρα πιο μακριά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος έλεγε σε δημοσιογράφους ότι η «ΝΔ σήμερα είναι... ντεμοντέ» για να προσθέσει όμως ότι «σε λίγο θα γίνει πάλι της μόδας».

Στην τελετή όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν παρόντες, πλην της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, η οποία, όπως κόμμα το ανακοίνωσε, «δεν παρέστη λόγω εκτάκτου κωλύματος» , πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργοί, η στρατιωτική ηγεσία κ.ά. Τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου που βρισκόταν στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο κ. Πάγκαλος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top