GuidePedia

0
Την πρόθεση της Ελλάδας να αρκεστεί στην πολιτική στήριξη των ηγετών των κρατών – μελών στη σύνοδο Κορυφής την 25η Μαρτίου και να μην ζητήσει οικονομική βοήθεια, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το φορολογικό νομοσχέδιο, το τελικό κείμενο του οποίου αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Τρίτη από την ολομέλεια της Βουλής.

«Βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε τους έχοντες και οι οποίοι απέδιδαν μικρές φορολογικές εισφορές» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «ελέγχουμε αδιευκρίνιστες πηγές πλούτου με ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας»

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης, μισθωτοί και συνταξιούχοι παύουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας και διευκρίνισε ότι είναι καθήκον όλων των πολιτών να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι καθιερώνεται ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλους, με ελάχιστες βέβαια εξαιρέσεις.

«Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως προέλευσης», ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν η μεγάλη ακίνητη περιουσία , τα τραπεζικά μερίσματα, οι offshore εταιρίες αλλά και η εκκλησιαστική περιουσία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν στα νέα φορολογικά δεδομένα και δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα και πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να γνωρίζει ο λαός που πηγαίνει ο οβολός του, ενώ υπογράμμισε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές πολιτικές του ΕΣΠΑ, το καθεστώς επιτάχυνσης της ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη τονίζοντας; «Απαντάμε στο άδικο και παράλογο. Ικανοποιούμε τα αιτήματα χιλιάδων πολιτών που μας είπαν ότι βαρέθηκαν να πληρώνουν μόνο εκείνοι».

Θέλοντας μάλιστα να δικαιολογήσει τις μέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εισηγητική έκθεση είναι 100 σελίδες, και το περιεχόμενο του άλλες 300.

Ομιλία Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο

Δανεισμό με ευνοϊκά επιτόκια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε χαμηλά spreads και να καταπολεμήσουμε κερδοσκοπικά φαινόμενα ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή ομιλία του Προσωρινή Επιτροπή Χρηματιστηριακής Οικονομικής & Κοινωνικής Κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα ζητά από τα κράτη – μέλη ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και όχι οικονομική, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

«Δεν θέλουμε να ζούμε από τον πλούτο των άλλων»

«Δεν είμαστε αήθης χώρα που ζητά να ζήσει από τον πλούτο των άλλων, ζητάμε πολιτική στήριξη ώστε να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην πληρώσουμε περισσότερο» είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει την ανάγκη άμεσης πολιτκής στήριξης και συνέχισε: «θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν θετικά, έστω και με πιεστικό τρόπο».

Αν και η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, από ενδεχόμενη αποβολή της από την Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει χιονοστιβάδα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η τιμωρία μιας χώρας με αποπομπή της από την ευρωζώνη δεν είναι η λύση, ενώ η τιμωρία και η αποπομπή σημαίνει και αποτυχία της Ε.Ε».

Επικαλέστηκε μάλιστα την προτροπή του προέδρου του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν να μην χαθεί η ευκαιρία για αλλαγή στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Ανοιχτός ακόμα ο δρόμος για το ΔΝΤ

«Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ, άσχετα αν δεν το λέμε έτσι. Χωρίς όμως τις διευκολύνσεις του ΔΝΤ, αν χρειαστούμε χρήματα δεν θα τα έχουμε», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «σε αυτό το σημείο πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της Ε.Ε., υποκαθιστώντας το ΔΝΤ».

«Τα μέτρα δεν μας βγάζουν από μόνα τους από την κρίση, θα υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε ότι ως ευρώφιλος, θα προτιμούσε σαφέστερα ευρωπαϊκή λύση.

Σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με το σπαθί της».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top