GuidePedia

0


Πάνω στις προτάσεις που Πρόεδρος Χριστόφιας και κομματικοί αρχηγοί έκριναν «απαράδεκτες» σημειώθηκαν οι συγκλίσεις της περιβόητης «προόδου», σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο συνομιλητής του Προέδρου Χριστόφια άφησε σε συνέντευξή του να νοηθεί ότι ο λόγος που δεν καταγράφηκαν οι συγκλίσεις δεν ήταν «γιατί ήταν πρόωρο» ή «γιατί ενδεχομένως να θεωρείτο ενδιάμεση συμφωνία»....
όπως ισχυρίζεται η δική μας πλευρά, αλλά γιατί η Κυβέρνηση μάλλον δεν ήταν σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκαλούσε η αποκάλυψη. Και αυτό γιατί επρόκειτο για συγκλίσεις που έγιναν στη βάση των προτάσεων που δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει η πλευρά μας.
Υπήρξε αρκετή προσέγγιση στις προτάσεις της τουρκικής πλευράς, είπε ο Ταλάτ, και τα σημεία συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν για να μην προκληθεί θόρυβος στην ε/κ πλευρά. Βεβαίως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ταλάτ έριξε τη συγκεκριμένη βόμβα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ερωτηθείς κατά πόσον έχει επιτευχθεί η πρόοδος που αναμενόταν πριν από την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, είπε ότι επιτεύχθηκε «μερική» πρόοδος και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά υπέβαλε ένα πακέτο προς αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά. Τόνισε, όμως, ότι συζήτησαν θέματα από αυτό το πακέτο και ότι η τ/κ πλευρά ανέμενε να επιτευχθεί μια γενική συμφωνία πάνω σε αυτά τα θέματα, αφήνοντας, ουσιαστικά, να νοηθεί ότι είναι επί των δικών του προτάσεων που έγινε η συζήτηση.
Ο Ταλάτ δήλωσε ακόμη ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε έδειξε ότι είναι θαρραλέος και συμπεριφέρεται στις συναντήσεις με σωφροσύνη και ψυχραιμία. Αντιθέτως, κατήγγειλε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επειδή δεν στήριξε το Σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζει τις προτάσεις αυτές ως «αμαρτωλές». Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο πακέτο έχει ετοιμαστεί στην Άγκυρα, ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι καθόλου εξαρτημένος από την Τουρκία, καθώς αυτός έχει το τελευταίο πρόσταγμα. «Αν έρθει από την Τουρκία μια πρόταση που δεν είναι κατάλληλη ή στις συνομιλίες προκύψει κάτι που είναι σωστό αλλά δεν το θεωρούν κατάλληλο στην Τουρκία, εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ να τους πείσω. Στο τέλος, αυτό που θα λεχθεί είναι: "εντάξει, η αξιολόγηση είναι δική σας, των Τ/Κ"», εξήγησε ο Ταλάτ.
Διαψεύδει η Κυβέρνηση
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι «ο κ. Ταλάτ δεν λέει την αλήθεια». «Θα ήταν καλά, όταν κάνουμε δηλώσεις, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», πρόσθεσε, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον Ταλάτ. Επί της ουσίας, όμως, παραμένει το ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επίσημα τις συγκλίσεις, ούτως ώστε να αποφεύγεται η τουρκική παραπλάνηση και ο αντίκτυπος που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Άξιον απορίας είναι, επίσης, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται να συνομιλεί με κάποιον ψεύτη και πόση εμπιστοσύνη μπορεί να δείχνει σε αυτά που λέει, όταν στις δημόσιες τοποθετήσεις του ισχυρίζεται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τα εγγόνια των εγγονιών
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι θέλει λύση διαρκείας, «για τα εγγόνια των εγγονιών μας». Τόνισε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γίνει ο αρχιτέκτονας του διαχωρισμού αλλά, αντιθέτως, προσπαθεί με όλη του την καλή πρόθεση για τη λύση του προβλήματος. Εάν δεν θέλει συμφωνία η ε/κ πλευρά και αυτό είναι το αποτέλεσμα, δεν είμαι εγώ υπεύθυνος γι' αυτό, πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε τη λύση υπό διαπραγμάτευση «την πιο ανώδυνη, με τον λιγότερο πόνο» και κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top