GuidePedia

0
Την μεταφορά των συζητήσεων για λύση του κυπριακού εκτός Κύπρου και ΕΕ πρότεινε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.Την πρόταση να μεταφερθούν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του κυπριακού σε «ουδέτερο έδαφος», εκτός Κύπρου και εκτός ΕΕ, ώστε οι δύο ηγέτες να κατορθώσουν να συνομιλήσουν ανεπηρέαστοι από τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις, διατύπωσε σήμερα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του για το κυπριακό στο European Policy Centre (CEPS) στις Βρυξέλλες....

Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας στο κυπριακό, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2008, εδράζονται στις εξής, κοινά συμφωνηθείσες αρχές: διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα στηρίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών, επισήμανε στην εισαγωγή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Το νέο ομόσπονδο κράτος θα διαθέτει μία διεθνή προσωπικότητα, είπε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές δέχομαι κριτική ότι επιδιώκω τη συνομοσπονδία, κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο».
Παρουσιάζοντας τα βασικά αποτελέσματα των μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ εστίασε στο «πρωτοφανές γεγονός» ότι οι δύο πλευρές μπόρεσαν να καταλήξουν σε τριάντα κοινά γραπτά κείμενα όπου αναγνωρίζονται τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπρίων και για σειρά θεμάτων (κυρίως διακυβέρνηση, οικονομία και ΕΕ). Στη συνέχεια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε ότι οι δύο πλευρές δεν είναι ουσιαστικά ισότιμες στις διεξαγόμενες συνομιλίες, με δεδομένο ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ «και για το λόγο αυτό δεν βιάζονται να βρεθεί λύση», σε αντίθεση με τους Τουρκοκύπριους που λόγω της διεθνούς τους απομόνωσης «χρειάζονται περισσότερο τη λύση και για το λόγο αυτό ζήτησαν την εντατικοποίηση των συνομιλιών». Στο πλαίσιο αυτό, και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, «η τουρκοκυπριακή πλευρά προτείνει τη μεταφορά των διαπραγματεύσεων σε μια άλλη χώρα προκειμένου οι δύο ηγέτες να μην επηρεάζονται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις» επισήμανε ο κ. Ταλάτ, τονίζοντας ότι οι εντατικές, τριήμερες συζητήσεις του Ιανουαρίου είχαν αποτελέσματα παρότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν εξαιρετικά ευαίσθητα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top