Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Τύπος και αναλυτές στην Τουρκία είχαν προβλέψει, ήδη από τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου, ότι «κακά μαντάτα» περίμεναν τον Έλληνα ψηφοφόρο. Κάποιοι αναλυτές είχαν ήδη μιλήσει για επικείμενη οικονομική κατάρρευση, ενώ στο σύνολό του ο τύπος περιέγραφε την απόφαση του Κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες, ως έξοδο πριν το χάος. Σήμερα, με την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας,....
τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν τα γεγονότα στη γειτονική χώρα ανάλογα με τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις. Υπεράνω αυτών, όμως, είναι η ανησυχία για τα αποτελέσματα που μία ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας μπορεί να έχει για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη «μεταλαμπάδευση» στην Τουρκία της αναμενόμενης κοινωνικής αναταραχής.
Οι αναλυτές των τουρκικών think tanks σημειώνουν πως η ΕΕ καλείται να υποβληθεί στη δυσκολότερη μέχρι σήμερα δοκιμασία – να σώσει την Ελλάδα, μία οικονομία με εγγενή προβλήματα κακοδιαχείρισης- από την κατάρρευση, και κατά συνέπεια, την Ευρωζώνη. Τονίζεται πως ευθύς εξαρχής η Ελλάδα εισήλθε στην τελευταία με παραποιημένα στοιχεία, ενώ η παραμονή της και μόνο σε αυτή αποτελούσε αντικείμενο προβληματισμού σε κάποιους κύκλους εδώ και χρόνια. Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για απώλεια του σεβασμού της Αθήνας ενώπιον των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κυριαρχούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται τόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση, όσο και οι εσωτερικές δυναμικές της χώρας. Η πρώτη καταρράκωσε τον όγκο των συναλλαγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, ενώ η υπερτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθιστά τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η διαφθορά και η έλλειψη τεχνοκρατικής υποδομής, αλλά και μακρόχρονου σχεδιασμού, αποτελούν ιδιομορφίες της Ελλάδας που υποθηκεύουν το μέλλον της και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καταστροφή, σημειώνεται. Η διακυβέρνηση Καραμανλή αξιολογείται ως μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, ενώ τονίζεται πως αμαυρώθηκε.
Προς το παρόν, ο τύπος στην Τουρκία αναμασά τα σχόλια των ελληνικών και αγγλοσαξονικών εφημερίδων, προσθέτοντας βαρύγδουπους τίτλους, όπως «Συντρίμμια η αξιοπιστία της Ελλάδας», «Στο χείλος της πτώχευσης η Ελλάδα», «Η ΕΕ θέτει την Ελλάδα υπό οικονομικό έλεγχο», «Πονοκέφαλος η Αθήνα για την ΕΕ». Λείπουν όμως οι αναλύσεις σε βάθος, ενώ οι ενδεχόμενες αξιολογήσεις σχετικά με το εάν η ελληνική κρίση συνιστά επενδυτική ευκαιρία για την Ελλάδα απαντώνται μόνο σε έντυπα που αφορούν επιμέρους τομείς της οικονομίας.
Εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα, αναταραχή που ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην περιοχή και την Τουρκία ειδικότερα, από τις μεγάλες εφημερίδες. Ο τουρκικός τύπος δεν ξέχασε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, τα οποία και ερμήνευσε ως έκρηξη της κοινωνικής οργής των νέων αναφορικά με την κακοδιοίκηση της χώρας, τα οικονομικά σκάνδαλα, τη ματαίωση των ελπίδων τους για εύρεση εργασίας και εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου. Στην Τουρκία, η οικονομία δείχνει να ανθίσταται πολύ πιο επιτυχημένα στη διεθνή κρίση, τονίζουν οι αρθρογράφοι. Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν στην Τουρκία, ιδίως στον τομέα της βιομηχανίας και των υφασμάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις. Αν ο τουρκικός τύπος χαρακτήριζε την Ελλάδα «τον πιο αδύναμο κρίκο» της ΕΕ από το Δεκέμβριο του 2008, τώρα ανησυχεί με τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης.
Αν κάποια εθνικιστικά έντυπα μιλούν για μία Ελλάδα – φούσκα που εδώ και χρόνια ζούσε με οικονομικές ενέσεις της ΕΕ, άλλα υπενθυμίζουν πως στην ίδια την Τουρκία μαίνονται οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις λόγω των απολύσεων. Η συστημική κατάρρευση μιας γειτονικής χώρας δεν αποτελεί καλό οιωνό. Τα οικονομικά έντυπα πάλι τονίζουν ότι στην ελληνική αγορά γεννώνται ευκαιρίες εξαγοράς επιχειρήσεων, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.
Ο εμπορικός εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Μπουλέντ Τουντζέρ δήλωσε στο πρακτορείο Cihan ότι η κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία δύναται να αποτελέσει ευκαιρία στις τουρκικές εταιρείες για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Οι τουρκικές επιχειρήσεις δύνανται να γεμίσουν το κενό που αφήνουν εκείνες άλλων χωρών, που φοβούνται λόγω της κρίσης να επενδύσουν στην Ελλάδα», είπε ο Τουντζέρ. Οργανώνονται ήδη εκθέσεις, ώστε να έλθουν σε επαφή επιχειρήσεις των δύο χωρών. Κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ζαφέρ Τσάγλαγιαν θα μεταβεί στην Αθήνα, κατά το ως άνω πρακτορείο.
Σύμφωνα με πηγές του Πρωθυπουργικού Γραφείου Προώθησης Επενδύσεων, οι τουρκικές εταιρείες ψάχνουν ευκαιρίες εξαγοράς -κυρίως στον τομέα των τραπεζών και των τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνέδριο στην Αθήνα του ξενοδοχειακού τομέα και του τομέα της εστίασης, με συμμετοχή πολλών τουρκικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για αγορές στην Ελλάδα. «Μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θεωρούμε ότι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων αποτελεί εγγύηση για την προσέγγιση των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Στον τομέα των τραπεζών, ωστόσο, αν και έχουμε ενδείξεις ότι τουρκικές τράπεζες ενδιαφέρονται για εξαγορές στην Ελλάδα, τα μηνύματα που δεχόμαστε από κάτω δεν είναι θετικά. Νομίζω πως πολλοί κύκλοι στην Ελλάδα βλέπουν το ζήτημα ως πολιτικό, και σε ένα κλίμα εθνικιστικής ρητορείας που έχει δημιουργηθεί δεν επιθυμούν την εισδοχή του τουρκικού κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο. Σε άλλους τομείς, ωστόσο, όπως τα καταναλωτικά αγαθά και ο τουρισμός, μία άμεση επένδυση φαίνεται ευκολότερη», σημείωσε στέλεχος της εν λόγω υπηρεσίας. Τόνισε ότι επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, καθώς «δεν εκφράζω τις απόψεις της κυβέρνησης ή της υπηρεσίας μου, αλλά τις προσωπικές μου εκτιμήσεις εν προκειμένω».
Αίσθηση προκάλεσε στον τουρκικό τύπο δημοσίευμα των Νέων, που εμφανίσθηκε να κατηγορεί την Τουρκία ως συνυπεύθυνη για την ελληνική κατάρρευση. Κατά το δημοσίευμα, οι αναχαιτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο κόστισαν πέρσι 20 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πληθαίνουν, ωστόσο, στην Τουρκία οι φωνές που οικτίρουν τα ποσά που δαπανώνται αμοιβαίως στους εξοπλισμούς.
Δεν απουσιάζουν, όμως, και οι φωνές που διαμαρτύρονται ότι η ΕΕ ανέχεται τη διαφθορά και την ανικανότητα της Αθήνας και πληρώνει τα σπασμένα της, ανέχεται το χάος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που κυβερνά η μαφία, αλλά θέτει τον πήχυ πολύ ψηλά για την Τουρκία όσον αφορά την πιθανότητα ένταξής της. «Η Αθήνα σπατάλησε τα κονδύλια της ΕΕ όπως τα πιάτα που σπάνε στις ταβέρνες, σπατάλησε όλα τα προνόμια εισδοχής της στην Ευρωζώνη», έγραψε αναλυτής του εθνικιστικού χώρου, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «δολοφόνο της οικονομικής ανάκαμψης».
Δημοσίευση σχολίου