GuidePedia

0
Την κατασκευή 14 δορυφόρων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από βρετανική και γερμανική εταιρία δορυφορικής τεχνολογίας ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Γαλιλαίος" αποτελεί μία βελτιωμένη έκδοση του αμερικανικού GPS......Ο "Γαλιλαίος" αναμένεται να παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να βρίσκουν γρηγορότερα πληροφορίες, ενώ θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει ζητούμενους προορισμούς, με απόκλιση μόλις ενός μέτρου.
Ο αντιπρόεδρος σε θέματα μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani προέβη στην ανακοίνωση αγοράς πυραύλων – φορέων που θα μεταφέρουν στο διάστημα το δορυφόρο, αλλά και την συμφωνία με την βρετανογερμανική εταιρία που θα διαχειρίζεται το όλο σύστημα.
"Πλέον μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος, η οποία υπολογίζεται μέσα στο 2014", πρόσθεσε ο ίδιος.
Αρμόδια για την εκτόξευση δορυφόρων θα είναι η διαστημική υπηρεσία της Γαλλίας, ενώ οι πύραυλοι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ρωσικής προέλευσης, οι λεγόμενοι Soyuz.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Tajani ο "Γαλιλαίος" θα έπρεπε να είναι ήδη σε λειτουργία, αλλά τεχνικά, εμπορικά και πολιτικά εμπόδια καθυστέρησαν την εφαρμογή του.
"Τρικλοποδιά" στα ευρωπαϊκά σχέδια έβαλαν οι πρόσφατες ενστάσεις των ΗΠΑ που εξέφρασαν φόβους για χρήση του προγράμματος, με στόχο την επίθεση σε αμερικανικές δυνάμεις στρατού.
"Το πρόγραμμα θα επιβαρύνει τις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι να καταλήξουμε στην από κοινού χρηματοδότηση. Παρά τα όποια οικονομικά και διαχειριστικά προβλήματα ωστόσο, θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ενισχυθεί", κατέληξε ο κ. Tajani.
Ήδη η τεχνολογία GPS έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στην αμερικανική οικονομία, κάτι που οι ειδικοί ευελπιστούν να συμβεί και στην Ευρώπη, ιδίως μετά την εφαρμογή της δορυφορικής πλοήγησης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top