GuidePedia

0
Έξι κόπτες χριστιανοί και ένας μουσουλμάνος σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων μέσα από αυτοκίνητο σε εκκλησία στη νότια Αίγυπτο. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν άλλοι δέκα άνθρωποι. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι δύο από τους 10 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι φέρουν τραύματα από σφαίρες......
Η επίθεση σημειώθηκε τα μεσάνυκτα της ημέρας των Χριστουγέννων για τους Κόπτες της Αιγύπτου(7 Ιανουαρίου). Τα πέντε θύματα έβγαιναν από την εκκλησία, που βρίσκεται στην πόλη Ναγκάα Χαμάντι, όταν αυτοκίνητο σκούρου χρώματος σταμάτησε και άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν.
Οι αρχές εικάζουν ότι πρόκειται για εκδίκηση για τον βιασμό μιας 12χρονης μουσουλμάνας από χριστιανό που έγινε στην πόλη τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο επίσκοπος της εκκλησίας Κύριλλος, είπε ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν απειλές και όλα έδειχναν ότι θα υπάρξει χτύπημα τη μέρα των Χριστουγέννων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η λειτουργία τελείωσε λιγότερα, κάτι που όμως δεν απέτρεψε το μακελειό.
"Περίμενα ότι θα συμβεί κάτι. Όταν έφυγα από την εκκλησία, με προσπέρασε ένα αυτοκίνητο και τη στιγμή που χαιρετούσα κάποιον, άκουσα πολλούς πυροβολισμούς" δήλωσε ο επίσκοπος στο Associated Press.
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στην πόλη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είναι συχνές τον τελευταίο καιρό. Τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται συνήθως τα Χριστούγεννα και σε άλλες θρησκευτικές εορτές για την αποτροπή επεισοδίων βίας. Oι κόπτες διαμαρτύρονται ότι και άλλες επιθέσεις εναντίον τους στο παρελθον, έχουν μείνει ουσιαστικά ατιμώρητες.
Οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είναι μουσουλμάνοι. Τα επεισόδια θρησκευτικής βίας είναι σπάνια, όμως σημειώνονται αρκετά συχνά διαμάχες για θέματα όπως η ιδιοκτησία γης, η συμπεριφορά των γυναικών κ.α.
Οι περισσότεροι χριστιανοί της Αιγύπτου, είναι κόπτες. Η εκκλησία τους έκοψε τους δεσμούς της με τους ορθόδοξους και τους καθολικούς, εξαιτίας μιας διαφοράς σχετικά με την αντίληψη της φύσης του Ιησού. Στα περισσότερα ζητήματα πάντως οι κόπτες έχουν ίδιες θέσεις με τους ορθόδοξους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top