GuidePedia

0
Στο κύριο άρθρο του ο Guardian κάνει λόγο για τη «χρονιά των χοίρων» στις διεθνείς αγορές, όπου χοίροι (PIGS) η λέξη που σχηματίζεται στα αγγλικά από τα αρχικά των ονομασιών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης που έχουν να αντιμετωπίσουν «χρέος-βουνό», όπως σχολιάζει η εφημερίδα......Αν και εκτιμά ότι η Αθήνα ακόμα απέχει αρκετά από την πτώχευση που έζησε το Μπουένος Άιρες, αναφέρει ότι «τα 3/4 των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται εκτός Ελλάδας, κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη, απειλώντας την εξάπλωση της κρίσης στις υπόλοιπες τράπεζες της ηπείρου».
Η δοκιμασία που αποτελεί η Ελλάδα για την ευρωζώνη αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους με αποτυχία, εκτιμά στη συνέχεια βρετανική εφημερίδα. Σημειώνει ότι επικρατεί σύγχυση ως προς το κατά πόσο οι εταίροι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα εφόσον οι αγορές στραφούν εναντίον της, με τον Γιούργκεν Σταρκ να απαντά «όχι», αλλά την καγκελάριο Μέρκελ να λέει «ναι», χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο διάσωσης.

Η Daily Telegraph θεωρεί ότι η προειδοποίηση του Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα δε θα διασωθεί από την Ε.Ε. εφόσον δεν καταφέρει να ελέγξει το έλλειμμά της, δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις για το μέλλον του ευρώ, εν μέσω ενός παιχνιδιού πολιτικών «ακροβατισμών».

Επικαλούμενη Βρετανό οικονομολόγο, η Daily Telegraph σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα είναι «πολύ μεγάλη» για να αφεθεί να αποτύχει, παρά τα όσα μπορεί να λέει κανείς στη Γερμανία. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε κρίση στο ευρώ και στροφή των αγορών κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, προσθέτει ο Βρετανός αναλυτής.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ορισμένοι στη Γερμανία, όπως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Βαυαροί Χριστιανοσοσιαλιστές, πιστεύουν πάντως πως η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ ίσως ενίσχυε την ευρωζώνη, με το ερώτημα να είναι αν όσοι έχουν αυτή την άποψη θα καθορίσουν τελικά την στάση της χώρας.

Η Ελλάδα απέρριψε τις εικασίες περί ανάγκης διάσωσης από το εξωτερικό με αφορμή το διογκωμένο έλλειμμά της, γράφουν στο σημερινό τους φύλλο οι Financial Times, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ως απάντηση στο στέλεχος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ. Σημειώνει πάντως ότι “το μήνυμα έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση” η οποία ανακοίνωσε την επίσπευση της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top