GuidePedia

0
Μετά την υποβάθμιση της από τον οίκο Fitch, η Standard & Poor's θέτει με τη σειρά της υπό καθεστώς επιτήρησης το νόμισμα της χώρας και υποβαθμίζει την μακροχρόνια πιστοληπτική της ικανότητα για ξένο και εγχώριο νόμισμα σε BBB-/A-3 και BBB+/A2 αντίστοιχα.......Οι αντιδράσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης συνδέονται με την απόφαση του προέδρου της χώρας να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το κοινοβούλιο και το οποίο προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 5 δισ. δολαρίων, σε Βρετανία και Ολλανδία, μετά την κατάρρευση ισλανδικής τράπεζας στην οποία είχαν επενδύσει βρετανοί και Ολλανδοί πολίτες.
Το εν λόγω ν/σ είχε περάσει από τα σαράντα κύματα στη διάρκεια του 2009. Εισήχθη από τη νέα κυβέρνηση στις αρχές Ιουνίου και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Αύγουστο. Ομως τον Σεπτέμβριο, η Ολλανδία και η Βρετανία απέρριψαν τους όρους καταβολής των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επανέλθει τον Δεκέμβριο με νέο αυστηρότερο νόμο, τον οποίο και πέρασε από το Κοινοβούλιο. Η τελευταία καίγεται, καθώς αγωνιά για το αίτημα ένταξης της στην Ε.Ε. και κυρίως για τη συνέχεια του δανεισμού της από το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές της.


Η απόφασή της προκάλεσε όμως μεγάλες αντιδράσεις στην πλειοψηφία των Ιρλανδών, που υποστηρίζουν ότι είναι άδικο κάθε πολίτης της χώρας να πληρώσει περί τα 18.000 δολάρια για τα λάθη ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες εποπτεύονται από ξένες κυβερνήσεις.

Το βέτο του Γκρίμσον προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων όσο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η Βρετανία προειδοποίησε χθες ότι η Ισλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική απομόνωση αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν το ν/σ. Η Moody's από την πλευρά της τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και θα πιέσει τη δανειοληπτική αξιοπιστία της χώρας, η Standard & Poor's την έθεσε σε πιστοληπτική επιτήρηση ενώ η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση όσον αφορά τόσο τη μακροπρόθεσμη όσο και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή της.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top