GuidePedia

0
Στην πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Μέσης Ανατολής, στο Αμπού Ντάμπι βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη ως κεντρικός ομιλητής, αφού αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν.
Στο επίκεντρο των ομιλιών βρίσκονται οι κλιματικές αλλαγές, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ο πρόεδρος της αναφέρθηκε διεξοδικά και στην αποτυχημένη διάσκεψη της Κοπεγχάγης.... "Η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής", επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Παπούλιας.
Ο Κάρολος Παπούλιας περιέγραψε με μελανά χρώματα τη ζοφερή πραγματικότητα στα θέματα του περιβάλλοντος και υπογράμμισε την αναγκαιότητα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης για τη διασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος. "Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, ίσως την τελευταία, να πάει χαμένη", συμπλήρωσε.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αφού απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη και ταυτόχρονα, το μέλλον των επόμενων γενιών.
Eπεσήμανε ωστόσο, ότι "η κάθε κρίση εγκυμονεί και μια ευκαιρία. Μία τέτοια ευκαιρία είναι η υιοθέτηση μέτρων που αφορούν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να οδηγηθούμε στην έξοδο από την παγκόσμια κρίση".
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτός ο στόχος είναι κάτι ευρύτερο: "Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην παραγωγή και στην κατανάλωση, που συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρώπης να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι "οι φτωχές χώρες μπορούν να κερδίσουν δύναμη και προοπτικές ευημερίας για τους πληθυσμούς τους, αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας", συμπλήρωσε ο Κάρολος Παπούλιας.
Για τον λόγο αυτό η χώρα αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Συζητήσεις για το κυπριακό
Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο της 40λεπτης συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σαν συνέχεια αυτών που είχε τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο Πρόεδρος Παπούλιας ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι τις προσεχείς ημέρες θα του δοθεί απαντητική επιστολή από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που έχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας με υψηλό Τούρκο αξιωματούχο, μετά από εκείνη που είχε τον Μάιο του 2005 στην Βάρνα της Βουλγαρίας, στο περιθώριο του Φόρουμ για τους "Πολιτιστικούς Διαδρόμους", με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top