GuidePedia

0
Τη δημιουργία ομάδας νομικών ειδικών, η οποία θα συνδράμει το έργο της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξήγγειλε σήμερα μετά τη συνάντησή του στην ελληνική πρωτεύουσα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε της συνάντησης και του γεύματος εργασίας των δυο ηγετών και των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου....ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η δημιουργία της ομάδας νομικών ειδικών θα συμβάλει στο να δοθούν οι καλύτερες δυνατές ερμηνείες, ώστε αυτές να είναι έγκυρες και νομικά.

Χριστόφιας και Παπανδρέου χαρακτήρισαν τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η τ/κ πλευρά στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης αρνητικές και οπισθοδρομικές. Διαβεβαίωσαν ακόμη ότι αυτές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και να τεθούν ως βάση για συζήτηση. Επιπρόσθετα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι πρότασεις των Τουρκοκυπρίων απομακρύνονται από την αρχή της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ενεργή στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στην Κύπρο χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ η οποία θα διασφαλίζει τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και της διαίρεσης του νησιού.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θέλουμε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση του νησιού. Γιατί το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία» τόνισε.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται προσεχώς την Αθήνα, αναφέροντας πως ο ίδιος προτίθεται να αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ωστόσο πως οι ημερομηνίες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτησε την πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη δημιουργία ομάδας νομικών, λέγοντας ότι αυτή θα ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο για συναντήσεις με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, πρόσκληση την οποία ο Ελληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε κι αυτός με τη σειρά του απαράδεκτες τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι η Λευκωσία δεν δέχεται καν να τις συζητήσει.

Για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Λευκωσία «πάγωσε» ορισμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ευχαρίστησε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράστασή της.

Νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία όπου διαμένει, με τους Αντώνη Σαμαρά, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και το ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη.

Πηγή: news.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top