GuidePedia

0
Λευκωσία: Νέες αποκαλύψεις για τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή έγιναν χθες κατά τη διαδικασία ανανέωσης του διατάγματος κράτησης τριών υπόπτων σε σχέση με την υπόθεση. Όπως διαφάνηκε μέσα από την ομολογία του υπόπτου Φάνου Χατζηγεωργίου, ενώ υπήρχε ο χρόνος το έγκλημα να μην γίνει αφού μεσολάβησε η έκρηξη βόμβας που τραυμάτισε τα αδέλφια Γρηγορίου ανήμερα των Χριστουγέννων, εντούτοις, όπως κατατέθηκε στο Δικαστήριο, οι φερόμενοι από την Αστυνομία ως ηθικοί αυτουργοί, επέμειναν και έτσι επανήρχισε η παρακολούθηση του θύματος....
Χθες, ανανεώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας η κράτηση των Αντρέα Γρηγορίου, Φάνου Χατζηγεωργίου και Κώστα Προεστού για άλλες οκτώ ημέρες. Η κατάθεση-ομολογία του Χατζηγεωργίου έχει διαφοροποιήσει τα όσα η Αστυνομία γνώριζε μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ως προς το εξής: Στο πρώτο διάταγμα κράτησής τους, η Αστυνομία θεωρούσε ως φερόμενο εκτελεστή τον Χατζηγεωργίου.

Στην ομολογία του αυτός υποστηρίζει ότι το ρόλο αυτό ανέλαβε ο καταζητούμενος Γρηγόρης Ξενοφώντος. Η διαδικασία ανανέωσης του διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων έγινε και πάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο Γρηγορίου μετά την έκρηξη βόμβας στο όχημα το οποίο επέβαινε.

Σημειώνεται ότι ο Χατζηγεωργίου μετά που ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε να μην εκπροσωπείται από δικηγόρο, ενώ για τους άλλους δύο υπόπτους εμφανίστηκε ο Μιχάλης Πικής.

Καταθέτοντας ο ανακριτής της υπόθεσης (φωτό δεξιά), αναφέρθηκε στην ομολογία του υπόπτου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο Γρηγορίου τον προσέγγισε και φέρεται να τον ρώτησε αν είναι πρόθυμος να λάβει μέρος στη δολοφονία κάποιου πλούσιου. Αυτός δέκτηκε και έτσι διευθέτησε συνάντηση με τα πρόσωπα που ήθελαν να γίνει η δολοφονία. Κατά τη συνάντηση πήραν μέρος, σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Γρηγορίου, ο Χατζηγεωργίου και τα αδέλφια Έλενα Σκορδέλη και Τάσος Κρασοπούλης. Εκεί πληροφορήθηκε ότι η δολοφονία αφορούσε τον Άντη Χατζηκωστή και θα γινόταν έναντι αμοιβής και υποσχέσεων ότι θα εργοδοτούνταν στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα».

Μετά τη συμφωνία άρχισε η παρακολούθηση του θύματος. Αυτή διακόπηκε μετά την έκρηξη βόμβας στο όχημα του Γρηγορίου, ωστόσο επανήρχισε μετά από παραστάσεις που έγιναν από τα πρόσωπα που τους εξώθησαν να προβούν στη δολοφονία.

Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως εκτελεστής διέμενε για κάποιο διάστημα ακριβώς δίπλα από την οικία του θύματος και ήταν γνώστης της περιοχής.

Πριν τη δολοφονία, ο Χατζηγεωργίου και ο 4ος καταζητούμενος πήγαν στη σκηνή και μελέτησαν το σχέδιο. Αργότερα επέστρεψαν οπότε και έγινε η δολοφονία. Ακολούθως κατέληξαν σε χωριό της Λευκωσίας όπου απέκρυψαν το όπλο, τα ρούχα και στη συνέχεια επικοινώνησαν με φίλο τους όπου του ανέφεραν ότι χάλασε η μοτοσικλέτα τους. Τους παρέλαβε ο Προεστός και επέστρεψαν στη Λευκωσία.

Μάρτυρας κατηγορίας ο Φάνος Χατζηγεωργίου

Η Αστυνομία εισηγήθηκε όπως ο 30χρονος Φάνος Χατζηγεωργίου (φωτ. άνω) που φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή του στο φόνο του Άντη Χατζηκωστή, τεθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αυτό επιβεβαίωσε χθες ο Εισαγγελέας Σάββας Μάτσας που εκπροσώπησε την κατηγορούσα αρχή κατά τη διαδικασία έκδοσης διαταγμάτων κράτησης τριών υπόπτων χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Ήδη, ο μάρτυρας αυτός έχει μετακινηθεί από αστυνομικό κελί όπου κρατείτο και φρουρείται σε ειδικό χώρο από τον οποίο παλαιότερα πέρασαν και άλλοι μάρτυρες που μπήκαν στο πρόγραμμα προστασίας. Εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να αποφασίσει, πεισθεί ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον, τότε το πρόσωπο αυτό θα βγει μάρτυρας κατηγορίας. Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι όντως αν ο μάρτυρας αυτός καταθέσει στο Δικαστήριο δεν θα είναι κατηγορούμενος. Σύμφωνα με το νόμο που αφορά το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να δώσει οδηγίες όπως σε ένα μάρτυρα που βοήθησε στην εξιχνίαση ενός σοβαρού εγκλήματος, εκδοθεί νέο διαβατήριο και ταυτότητα και φυγαδευτεί στο εξωτερικό με χρηματική βοήθεια ώστε ν’ αρχίσει νέα ζωή. Σημειώνεται ότι χθες που ο Χατζηγεωργίου βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους άλλους δύο υπόπτους, δίπλα του υπήρχε συνεχώς αστυνομικός με πολιτικά.

Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης

Εκκληση και παράκληση προς όλους, να σεβασθούν το τεκμήριο της αθωότητας σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί για τον πρόσφατο φόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου του εκδοτικού οίκου ''Δίας'', Αντη Χατζηκωστή, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, στο ξενοδοχείο ''Χολιντέι Ιν'' στη Λευκωσία, με θέμα ''Κυπριακό ποδόσφαιρο: Προβλήματα και προοπτική'', ο κ. Λουκά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων, ενώ για τη σύλληψη του άλλου καταζητούμενου για το φόνο, είπε ότι ''έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και αναμένεται να εκτελεσθεί''.

Σε ερώτηση εάν η υπόθεση του φόνου του Αντη Χατζηκωστή βαίνει προς εξιχνίαση, ο κ. Λουκά, δήλωσε ότι, ''όπως έχει αναφερθεί από τους ανακριτές και τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ναι, είναι σε πολύ καλό δρόμο για εξιχνίαση η υπόθεση αυτή''.

''Αλλά, θα κάνω και εγώ μίαν έκκληση και παράκληση προς όλους, να σεβασθούν το τεκμήριο της αθωότητας''.

''Δεν πρέπει να καταδικάζουμε οποιονδήποτε πριν από τα Δικαστήρια και αυτό είναι έκκληση και παράκληση'', τόνισε ο κ. Λουκά, προσθέτοντας ότι, με τον τρόπο αυτόν θα βοηθηθεί ''το έργο και η πορεία της υπόθεσης στο Δικαστήριο''.

Σχετικά με το φονικό όπλο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μήπως δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να στοιχειοθετήσει υπόθεση εις βάρος των συλληφθέντων, εφ' όσον το όπλο δεν ανευρεθεί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως ''όχι, δεν είπε κάτι τέτοιο οποιοσδήποτε''.

''Απλώς'', δήλωσε ο κ. Λουκά, ''εάν εντοπισθεί το όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε, τότε ίσως να διευκολύνεται η πορεία της υπόθεσης, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι, χωρίς το φονικό όπλο, δεν μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση'', αρκεί, όπως ανέφερε να ''εξασφαλισθεί η ανάλογη μαρτυρία''.

Ως προς το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων, ο κ. Λουκά είπε ότι θα πραγματοποιηθεί (είναι ήδη σε εξέλιξη) ''σύσκεψη στο ΤΑΕ (Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων) Λευκωσίας για καλύτερη ενημέρωση'', επειδή ο ίδιος απουσίαζε κατά τις τελευταίες ημέρες και, μετά από τη σύσκεψη αυτή θα γνωρίζει, όπως ανέφερε, ''καλύτερα την πορεία των ανακρίσεων''.

Σε ερώτηση εάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων συλλήψεων, ο Υπουργός δήλωσε: ''Οπωσδήποτε. Εξαρτάται από την πορεία της όλης υπόθεσης, εάν ενέχονται και ποία άλλα άτομα''.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία εντοπισμού του άλλου καταζητούμενου για το φόνο, ο κ. Λουκά δήλωσε ότι ''έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και αναμένεται να εκτελεσθεί''.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ''είναι στο εξωτερικό αυτήν τη στιγμή, δεν γνωρίζουν όμως οι κυπριακές διωκτικές Αρχές εάν βρίσκεται στη Μολδαβία ή σε άλλη χώρα.

''Εχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για να μπορέσουμε να τον φέρουμε στην Κύπρο'', είπε ο κ. Λουκά.

Για το πρόσωπο που έδωσε μαρτυρία προς εξιχνίαση της υπόθεσης και εάν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι ''είναι θέμα χειρισμού από την Αστυνομία, μετά από συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα''.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι φαίνεται η Αστυνομία να βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και ότι υπολείπονται πολύ μικρά κομμάτια ακόμη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα πρέπει να αφεθεί ''η διαδικασία να τελειώσει''.

''Ισως'', πρόσθεσε, ''οι δηλώσεις να επηρεάσουν την πορεία της υπόθεσης'' και ''για αυτό δεν πρέπει να δίδεται τόσο μεγάλη έκταση ή σε λεπτομέρειες, ή να καταδικάζεται οποιοσδήποτε χωρίς την εκδίκαση της υπόθεσης'' και ''είναι εδώ που θα πρέπει να σεβόμαστε όλοι το τεκμήριο της αθωότητας''.

''Ολοι είναι αθώοι, μέχρι να καταδικασθούν'' και ''ακόμη και στο Δικαστήριο να πάει κάποιος και να κατηγορηθεί -και όχι σε αυτή τη διαδικασία που είναι στο αρχικό της στάδιο ακόμη- είναι αθώος μέχρι να καταδικασθεί''.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, κατά τις οποίες κάποιοι αθωώθηκαν, διότι είχαν θεωρηθεί ένοχοι πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Λουκά είπε ότι ''είναι ένα σημείο αυτό, που πρέπει να το προσέξουμε και, δυστυχώς, αυτό δεν εξαρτάται από την Αστυνομία, ούτε από τους ανακριτές της υπόθεσης αυτής'', αλλά ''εξαρτάται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης''.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top