GuidePedia

0

Λευκωσία: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αρχίζει την Δευτέρα ο δεύτερος γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ωστόσο, αναμένονται εντονότερες παρεμβάσεις τόσο από ξένες κυβερνήσεις όσο και από οργανισμούς και προσπάθειες για να υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα, είναι να αναδειχθούν συγκλίσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν στο τέλος της φάσης αυτής, εκτός και εάν συνεχισθεί η διαδικασία μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου.... Σε μια τέτοια περίπτωση, θα παρουσιασθούν τότε, με το τέλος δηλαδή ενός τρίτου γύρου, και οι όποιες συμφωνίες σε επιμέρους πτυχές της Διακυβέρνησης προκύψουν, όπως το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Πηγή του ΟΗΕ ανέφερε πως μέσα στους σχεδιασμούς είναι και η κάθοδος του Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν, νωρίς το Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει και αργότερα, σίγουρα όμως πριν τις ψευδοεκλογές της 18ης Απριλίου.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ουάσιγκτον (μιλά και με την Άγκυρα), επενδύει στην επίτευξη συγκλίσεων στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης αλλά και της Οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τη Διακυβέρνηση, είναι προφανές πως στο θέμα της εκλογής εκ περιτροπής Προέδρου και Αντιπροέδρου υπάρχει σχεδόν ταύτιση απόψεων, διαφορές παραμένουν ωστόσο για τη διάρκεια των θητειών. Εάν ανακοινωθούν συγκλίσεις, αυτές θα «κλειδώσουν» είτε σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ είτε με προεδρική δήλωση του Σ.Α. Με αυτό τον τρόπο, η διαδικασία θα αποκτήσει προίκα και βάση, όταν οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, με αυτό τον τρόπο τα θέματα που θα μείνουν στο τραπέζι, ανεξαρτήτως της πορείας των συζητήσεων θα είναι αυτά της Διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι οι διαφωνίες στα βασικά ζητήματα (κυριαρχία, εξωτερικές σχέσεις, βέτο, FIR, προνόμια σε Τούρκους πολίτες μετά τη λύση) και πώς θα αντιμετωπισθούν. Διπλωματική πηγή σημείωνε πως σε κάποια θέματα αναμένονται εκατέρωθεν διαφοροποιήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα θέματα του FIR και της διασφάλισης προνομίων σε Τούρκους πολίτες όπως έχουν οι Ευρωπαίοι, οι τουρκικές θέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πέραν των ενστάσεων που εγείρει η Λευκωσία. Πάντως, ανεξαρτήτως της ατζέντας του δεύτερου γύρου των εντατικών, είναι πρόδηλο ότι η διαδικασία θα επηρεασθεί και από την πρόσφατη απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top