GuidePedia

0
Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες διεθνείς εξελίξεις επιφυλάσσει το νέο έτος; Κανόνες δεν υπάρχουν. Οι αναλυτές κάνουν τις εκτιμήσεις τους και εμείς βάζουμε το... αλατοπίπερο Άγγλοι και Γάλλοι το αποκαλούν Αλμανάκ, εμείς ως νοτιότεροι προτιμούμε το ιταλογενές Καζαμίας. Περιλαμβάνει σημαντικές ημερομηνίες της νέας χρονιάς, ανεκδοτολογικές πληροφορίες και «προφητείες». Ο βαθμός σοβαρότητάς του ποικίλλει, μπορεί να είναι από φαιδρό έως το πιο εμπεριστατωμένο έντυπο- κανόνες δεν υπάρχουν. Ποιος μπορεί άλλωστε να προβλέψει τι μας επιφυλάσσει η χρονιά που μόλις έκανε την είσοδό της;.....
Λένε πως φέτος ο κόσμος θα αρχίσει (δύσκολα και αργά) να βγαίνει από την οικονομική κρίση και θα αναγκαστεί, θέλοντας και μη, να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, πως η Κίνα θα γίνει, μαζί με τις ΗΠΑ, ένα «απολύτως αναγκαίο (indispensable)

έθνος», ο Μπαράκ Ομπάμα θα δοκιμαστεί και η Ε.Ε. θα κληθεί, οπλισμένη με τη νέα Συνθήκη της Λισαβώνας, να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό της. Στις εκτιμήσεις έγκυρων διεθνών εντύπων όπως οι «Εconomist» και «Ιndependent» προσθέτουμε ολίγον από φαντασία και χιούμορ και σας παρουσιάζουμε τον Καζαμία του 2010.

Καλή χρονιά!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Η Ισπανία αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. Ο Θαπατέρο τσακώνεται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ για το ποιος είναι «περισσότερο» πρόεδρος από τον άλλον.

Οι μεγάλοι και σπουδαίοι των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των μίντια μαζεύονται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Διαδηλώσεις, επεισόδια, τα γνωστά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκφωνεί την πρώτη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους. Ανακοινώνει πως το Γκουαντάναμο θα γίνει οσονούπω λούνα παρκ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Οι Κινέζοι ολόκληρου του κόσμου γιορτάζουν την έλευση της Χρονιάς του Τίγρη, που συμβολίζει την ισχύ και την ευαισθησία, αλλά και την οξυθυμία. Το Πεκίνο προειδοποιεί ότι φέτος τα νεύρα του θα είναι τεταμένα.

Ρεκόρ αποχής των ανδρών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ. Οι αθλητές προτίμησαν να πάνε να χορέψουν σάμπα με τις ημίγυμνες καλλονές στο καρναβάλι, στο Ρίο.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Οι απανταχού μουσικόφιλοι απολαμβάνουν τη μουσική του Σοπέν, που γεννήθηκε πριν από 200 χρόνια.

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι Σοσιαλιστές χάνουν σε όλα τα διαμερίσματα, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πανηγυρίζει διαβεβαιώνοντας πως αυτή και μόνο αυτή μπορεί να νικήσει τον Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές του 2012.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πρωταπριλιά, η Κίνα ανακοινώνει πως θα δώσει το καλό παράδειγμα μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020.

Ο Τάιγκερ Γουντς επιχειρεί να κερδίσει για πέμπτη φορά το αμερικανικό τουρνουά γκολφ, αλλά μαζεύονται όλες οι γυναίκες που έχει κοροϊδέψει και του κλέβουν τα μπαλάκια.

ΜΑΪΟΣ
Οι 189 υπογράφουσες χώρες της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων συναντώνται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να την αναθεωρήσουν. Επίτιμοι προσκαλεσμένοι, το Ισραήλ και το Ιράν που απέχουν προτιμώντας να αλληλοαπειλούνται με εξόντωση.

Διαγωνισμός Εurovision στη Νορβηγία. Είναι τόσο κιτς που (επιτέλους) καταργείται.

Εκλογές στη Βρετανία (αν δεν γίνουν αυτό τον μήνα θα γίνουν τον επόμενο). Οι Τόρις επιστρέφουν στην εξουσία έπειτα από 13 χρόνια, ο Γκόρντον Μπράουν μπαίνει στο «κλαμπ Κώστας Καραμανλής», ο καινούργιος ηγέτης των Εργατικών ονομάζεται Μίλιμπαντ.

Στη Σαγκάη αρχίζει η εξάμηνη Παγκόσμια Έκθεση 2010- «μια ευκαιρία για τον κόσμο να νιώσει σαν στο σπίτι του στην Κίνα», όπως τη διαφημίζει προκαταβολικά το καθεστώς, που έχει πια φυλακίσει όλους τους διαφωνούντες και έχει ησυχάσει.

Η Ρωσία γιορτάζει την 65η επέτειο της νίκης της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί τον κόσμο να αναγνωρίσει επιτέλους πόσο μεγάλη μορφή ήταν ο Στάλιν.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο Καναδάς φιλοξενεί στο Χάνστβιλ του Οντάριο κοινή Σύνοδο της G8 και της G20. Οι διαδηλωτές αποφασίζουν πως δεν αξίζει το κρύο και απέχουν.

Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική. Η Ελλαδάρα αδικείται ως συνήθως από διαιτητές και επόπτες.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Η προεδρία της Ε.Ε. περνά για τους επόμενους έξι μήνες στο Βέλγιο- αν δεν έχει διαλυθεί μέχρι τότε.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ενώ η Ευρώπη κάνει διακοπές, λήγει η διορία για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Επ΄ αυτού, όμως, προβλέψεις δεν κάνει ούτε ο Αλλάχ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Οι διπλωμάτες του κόσμου συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αυτή τη φορά, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι σπάει το ρεκόρ του Κάστρο και μιλάει επί 8 ώρες και 2 λεπτά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Η Γερμανία γιορτάζει την 20ή επέτειο από την ενοποίησή της. Η Άνγκελα Μέρκελ ανακηρύσσεται διά βίου καγκελάριος.

Στο Όσλο ανακοινώνεται σε ποιον απονέμεται φέτος το Νόμπελ Ειρήνης: αυτή τη φορά είναι ο Μπο, το σκυλάκι του Ομπάμα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Οι Αμερικανοί εκλέγουν τα 435 νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανανεώνουν το ένα τρίτο των 100 εδρών της Γερουσίας. Παράλληλα, 39 Πολιτείες εκλέγουν νέο κυβερνήτη. Οι Ρεπουμπλικανοί αντεπιτίθενται.

Ο 60ός διαγωνισμός για την ανάδειξη της Μις Κόσμος διεξάγεται στο Να Τρανγκ του Βιετνάμ- η Μις κλαίει, ο κόσμος αδιαφορεί.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Η χρονιά τελειώνει με ακόμα μία επίθεση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Μιλάνο. Αυτή τη φορά, του γδέρνει το πρόσωπο με τα νύχια της η Νοέμι Λετίσια διότι ενώ είναι ακόμα πρωθυπουργός, δεν την έκανε πρώτη κυρία, έλεος πια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top