GuidePedia

0
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στη δήλωσή του τόνισε τα εξής:Η πολιτική προοπτική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: Να επιστρέψει σε νέες νίκες οργανωτικά ανανεωμένη και ιδεολογικά κυρίαρχη. Η βάση του κόμματος, το απλό μέλος, μίλησε. Η εντολή του είναι κυρίαρχη και αδιαμφισβήτητη. Πριν από ενάμιση μήνα σάς μίλησα για ελπίδα. Εσείς πήρατε την ελπίδα και τη μετατρέψατε σε κίνημα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή για τη δημοκρατία και τη ΝΔ. Σήμερα νικήσαμε όλοι......

Δεν υπάρχουν ηττημένοι, δεν είμαστε αντίπαλοι. Από δω και μπρος. Θα μιλήσω από αύριο με την Ντόρα, θα μιλήσω και με τον Παναγιώτη. Οσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου που πέρασε τα διαγράφω. Σφουγγάρι.
Δεν με νοιάζει ποιοι με ψήφισαν και ποιοι όχι. Από δω και πέρα, όμως, είναι αποφασισμένος να περιφρουρήσω την ενότητα της βάσης. Ξεκινά η πορεία μας προς το τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Θέλω να καλέσω όλους τους νεοδημοκράτες, τα απλά μέλη, να συμμετάσχουν στον διάλογο για τις τομές που απαιτούνται.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημ. Αβραμόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στο άνοιγμα των διαδικασιών. Την οικογένειά μου, τους πολιτικούς μου φίλους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου που με υποστήριξαν.

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ
Αδιαχώρητο και σιγουριά για νίκη

Ευφορία επικρατούσε από πολύ νωρίς στο στρατηγείο του Αντ. Σαμαρά. Από τις 7 το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στον πρώτο όροφο της Βασ. Σοφίας 4, βέβαιοι σχεδόν όλοι ότι η εκλογική μάχη κρίθηκε και είναι υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.

Οι εικόνες «παγωμάρας» που μετέφεραν δημοσιογράφοι από το «στρατόπεδο» της Ντόρας Μπακογιάννη ενίσχυαν ακόμη περισσότερο τη σιγουριά της νίκης στους ψηφοφόρους και φίλους του πρώην υπουργού Πολιτισμού.

Δύο ώρες αργότερα σ' όλους τους χώρους του α ορόφου και στις σκάλες του κτιρίου γινόταν το αδιαχώρητο.

Ο Αντ. Σαμαράς έφτασε στη Βασ. Σοφίας στις 10.20 το βράδυ, καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Ελλάς - Ελλάς - Αντώνης Σαμαράς».

Σε αντίθεση με τον κόσμο που είχε κατακλύσει τα γραφεία, ο ίδιος ήταν συγκρατημένος. Προέτρεψε τους δημοσιογράφους να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα και περιορίστηκε να αναφερθεί στον ανέλπιστο αριθμό των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν και στις εικόνες που ο ίδιος κατέγραψε από τη χθεσινή μέρα:

«Εβλεπα τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά σαν να είχαν μια ιερή αποστολή», μας έλεγε.

«Ψήφισαν οι Σπάρτακοι της χώρας. Οι πληβείοι νίκησαν τους πατρικίους», σχολίαζε η Φωτεινή Πιπιλή.

Εκτός από την κ. Πιπιλή, από νωρίς στο στρατηγείο του Αντ. Σαμαρά είχαν έρθει οι Κ. Μαρκόπουλος, Α. Γεροντόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Β. Μιχαλολιάκος, Τ. Σκανδαλάκης, Γ. Μανώλης, Π. Λειβαδάς, Κατερίνα Παπακώστα κ.ά.

Γιάννα Μπαλή



Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ
Στην προσπάθεια θα είμαστε όλοι παρόντες

Με δήλωσή της, πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, στη 1.15, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε την εκλογική της ήττα. Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Σήμερα η βάση της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον νέο αρχηγό του κόμματος. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή και θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεοδημοκρατών που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Επικοινώνησα ήδη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεχάρην για την εκλογή του και συγχαίρω και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον αγώνα του.

Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των νεοδημοκρατών που με τίμησαν με την ψήφο τους καθώς και όλους όσοι με στήριξαν σε αυτή τη διαδικασία. Τους βουλευτές, τους πολιτευτές, τα κομματικά στελέχη, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τους συνδικαλιστές, τους ΟΝΝΕΔίτες και όλα τα άλλα στελέχη που στάθηκαν δίπλα μου. Η στήριξή τους με συγκίνησε, μου έδωσε δύναμη και ήταν για μένα πολύ τιμητική. Ξεκινά σήμερα ένα νέο κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ένα σύγχρονο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι παρόντες».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΤΟΡΑΣ
Αποδοχή της ήττας και ραντεβού στο συνέδριο

Το στίγμα των προθέσεών της για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, το έδωσε η κυρία Μπακογιάννη με τη δήλωση που έκανε αργά χθες το βράδυ και αφού συνεχάρη για τη νίκη του τον κ. Σαμαρά. «Θα είμαστε όλοι παρόντες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αποστεί από τις θέσεις που η ίδια εξέφρασε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η τέως υπουργός Εξωτερικών είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθεί και στην πράξη το χθεσινό αποτέλεσμα, καθώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης του νέου αρχηγού, με δεδομένο ότι αυτός εξελέγη απευθείας από την κομματική βάση.

Θα περιμένει τις κινήσεις του νέου αρχηγού και ουσιαστικά το νέο ραντεβού που δίνει με τους εκπροσώπους της κομματικής βάσης της ΝΔ είναι στο συνέδριο του Μαρτίου. Μέχρι τότε, ελάχιστες θα είναι οι δημόσιες παρεμβάσεις της, καθώς τον πρώτο λόγο τον έχει, πλέον, ο νέος ηγέτης της ΝΔ.

Τις επόμενες ημέρες θα αναλύσει τα αίτια της ήττας και θα περιμένει από τον κ. Σαμαρά να δώσει το στίγμα των προθέσεών του μέσα από τις ομιλίες που θα κάνει στα κομματικά όργανα.

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ
Ψυχρολουσία και κλειστά στόματα

Απογοήτευση και προβληματισμός υπήρχε από νωρίς στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Καμία στιγμή της χθεσινής βραδιάς δεν υπήρχε κάτι που να δείχνει ότι θα είναι νικήτρια η κ. Μπακογιάννη.

Ο κόσμος που είχε μαζευτεί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου και βρίσκεται το γραφείο της, ήταν λιγοστός και μουδιασμένος ενώ σιωπηλοί προσέρχονταν στο γραφείο της και οι στενοί της συνεργάτες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως καθ όλη τη διάρκεια της βραδιάς μόνο μια φορά, γύρω στις 11.00, υπήρξε ενημέρωση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο στο 7,2% των τμημάτων έδειχνε μπροστά την Ντόρα Μπακογιάννη. Από εκεί και πέρα η στρόφιγγα της ενημέρωσης από το στρατηγείο της έκλεισε οριστικά.

Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα έγινε αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης στο γραφείο της, στην οποία και συμμετείχαν πάνω από 10 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι: Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Κοντογιάννης, Θ. Νάκος, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Παπαδόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Παπαθανασίου κ.ά.

Η ίδια έφτασε στο γραφείο της γύρω στις 8, ενώ την ίδια στιγμή το στρατηγείο της είχε γίνει δέκτης παραπόνων μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων της ΝΔ για τα προβλήματα που υπήρξαν στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Μπακογιάννη δεν δίστασαν να αφήσουν αιχμές.

Ενας από αυτούς ήταν και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν είχαν οργανωθεί για να αντέξουν αυτές τις διαδικασίες». «Σήμερα κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος γι αυτά που συνέβησαν» σχολίασε με τη σειρά του ο Σίμος Κεδίκογλου.

Λ. Γαλανός



Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Οχι σε κόμμα δύο ταχυτήτων

Η Νέα Δημοκρατία «κέρδισε την πρώτη μάχη στην προσπάθειά της να ανακτήσει την αξιοπιστία της», ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο Παναγιώτης Ψωμιάδης από το νοσοκομείο οπου νοσηλεύεται, αφού συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά. «Ηρθε η ώρα να διώξουμε τα παράσιτα», προσέθεσε, «όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή».

Με το 40% των ψήφων καταμετρημένων, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκέντρωνε το αξιοσημείωτο ποσοστό του 10,7%.

«Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στην Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σ' αυτή την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία. Προσωπικά, σ' αυτό τον αγώνα μέτρησα τους φίλους μου.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κομματαρχών να με ισοπεδώσουν, από σήμερα ο απλός νεοδημοκράτης θα έχει πλέον πιο δυνατή φωνή. Θέλω να ευχαριστήσω όσους άντεξαν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή δύσκολη ημέρα.

Εδωσα μόνος μου έναν ωραίο, τίμιο και ηθικό αγώνα. Να είστε βέβαιοι πως και την επόμενη ημέρα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν πρόκειται να σωπάσει, θα είμαι παρών στις εξελίξεις, σταθερά απέναντι σε αλαζονικές συμπεριφορές που θα υποθηκεύουν το αύριο της παράταξης και του τόπου.

Η ΝΔ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει κόμμα δύο ταχυτήτων. Ή όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την ανατροπή και θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές ή αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναδούμε κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

Πνευμονική πύκνωση είναι η διάγνωση των γιατρών για τον Π. Ψωμιάδη, ο οποίος στις 7 το βράδυ χθες εισήχθη σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης και αφού δύο ώρες νωρίτερα είχε ψηφίσει στο κεντρικό εκλογικό τμήμα στο Βελλίδειο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top