Σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Παρασκεύη το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει καλά την κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί.....
να πωλήσει ομόλογα, αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του υψηλού κρατικού χρέους.
«Η Ελλάδα είναι σε επαφές με κινεζικές τράπεζες. Αναζητούν μία συμφωνία, όπου οι τράπεζες θα αγοράσουν εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το επόμενο έτος, αξίας τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ. Είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο» είπε το συγκεκριμένο στέλεχος που ζήτησε να μην κατανομαστεί.
Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί, επιπλέον, μία δέσμευση από τους Κινέζους να αγοράσουν «ορισμένα ομόλογα» και στη δευτερογενή αγορά.
Ουσιαστικά, το ενδεχόμενο deal θα αφορά, κυρίως, την προσυμφωνημένη απορρόφηση εκδόσεων μέσα στο 2010, ώστε το Δημόσιο να μην εξαρτάται από την ελεύθερη, μέσα στην αγορά, διακύμανση τιμών και επιτοκίων.
Αυτό που αξίζει, επίσης, να σημειωθεί είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να συμπεριλαμβάνει νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η Cosco ψάχνει για τουλάχιστον μία ακόμα μεγάλη επένδυση», είπε το στέλεχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Cosco, πάντως, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για νέα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα (όπου ο κινεζικός κολοσσός ως γνωστόν έχει επενδύσει στον ΟΛΠ).
Το 2010, το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 60 δισ. ευρώ. Οι λήξεις κρατικών ομολόγων είναι 19,5 δις, οι λήξεις εντόκων γραμματίων και Euro Commercial Papers λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ (περίπου 30 δις, δηλαδή, σε χρεολύσια) και το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται στα 23 δισ. ευρώ.
Είναι αυτονόητο ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων, θα συμπίεζε σημαντικά το spread (που ξέφυγε πάνω από το 2% τις τελευταίες ημέρες) και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για την οικονομία.
«Εάν οι Κινέζοι πάνε στη δευτερογενή αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, [η κίνηση αυτή] θα προσέθετε [στην αγορά] περισσότερη ρευστότητα, θα 'έκοβε' το spread, θα έφερνε κάτω τα επιτόκια και θα διευκόλυνε τις μελλοντικές εκδόσεις» σχολίασε στο πρακτορείο ο υπεύθυνος παγκόσμιας στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της Brown Brothers Harriman, Μαρκ Τσάντλερ.
«Είναι μία καλή στρατηγική από την Αθήνα. Πιέζονται από παντού και σε αυτό το σημείο δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσειςν από το πάνε εκεί που βρίσκεται το χρήμα. αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα λειτουργήσει» προσέθεσε.
Το Dow Jones Newswires απευθύνθηκε και στη κινεζική κυβέρνηση, ερωτώντας αν η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για το συγκεκριμένο θέμα. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι χαρακτηριστική:
«Μπορεί να είναι αλήθεια και αν είναι αλήθεια δεν θέλουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Αλλά ακόμα και αν δεν ήταν αλήθεια, εμείς δεν θα θέλαμε να το σχολιάσουμε».
Εκπρόσωπος της (κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας δεν θέλησε να σχολιάσει τη σχετική φημολογία, όπως και οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs και JP Morgan, που φέρονται να εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.