GuidePedia

0
Την αναστολή των κινητοποιήσεών αποφάσισαν αργά το βράδυ οι εκπρόσωποι των λιμενεργατών σύμφωνα με πληροφορίες. Έτσι, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ και Cosco συνεχίζεται με το λιμάνι σε λειτουργία.
Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με τον Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος είχε "επιστρατευτεί" από την κυβέρνηση για την επίλυση της κρίσης. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η απεργία των λιμενεργατών είχε κριθεί "παράνομη και καταχρηστική" από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.....


O Γιώργος Ανωμερίτης διαβεβαίωσε τους λιμενεργάτες ότι "το εργασιακό καθεστώς τους θα είναι αποκλειστικά θέμα ΟΛΠ ΑΕ", ότι θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας και ότι θα διατηρηθούν οι ισχύοντες οικονομικοί όροι εργασίας . Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετασθεί θετικότερα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και ότι στη νέα συλλογική σύμβαση του 2010 θα συμπεριληφθούν σειρά επιμέρους κλαδικών αιτημάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

"Έχουμε αποκλείσει ρητά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιστράτευση των εργαζομένων, αλλά τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται, σαφώς και τα συνυπολογίζουμε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς για το αν η δικαστική απόφαση επί της απεργίας των λιμενεργατών δημιουργεί νέα δεδομένα, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι σκοπός της είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εργαζόμενους.

''Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας'' καλεί τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση ''με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας''.

Τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες καταδίκασε η ΓΣΕΕ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ. "Είμαστε ριζικά αντίθετοι στις προσφυγές και στην απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

"Είναι άδικη, αυταρχική και πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των εργοδοτικών φορέων" σημειώνει το ΚΚΕ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top