Η πλευρά των τραπεζών αντιδρά έντονα σε βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση στο κυβερνητικό site (www.opengov.gr) και έχει προτείνει με πολυσέλιδο υπόμνημα την αλλαγή ή κατάργηση βασικών διατάξεων. Αν αυτές οι προτάσεις γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων εκτιμούν, ότι «νερώνεται» η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολύ σύντομα να μιλάμε για άλλο ένα άχρηστο νομοθέτημα για την προστασία των δανειοληπτών, όπως και τόσο άλλα στο παρελθόν (χαρακτηριστικότερη περίπτωση οι διαδοχικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S”, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «άθικτη» τη βασική φιλοσοφία και τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ οι τροποποιήσεις που θα γίνουν δεν θα βασισθούν μόνο στις παρατηρήσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά θα επιχειρηθεί ένας συγκερασμός και των απόψεων των καταναλωτικών οργανώσεων, που βεβαίως κινούνται σε κατεύθυνση αντίθετη προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι τραπεζίτες.
Καλά πληροφορημένες πηγές του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν στο “S”, ότι από όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο υπόμνημα της Ε.Ε.Τ., αυτή που θεωρείται πραγματικά σοβαρή αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Οι τραπεζίτες ζητούν να εξαιρεθούν ρητά τα στεγαστικά δάνεια από τη δυνατότητα ρύθμισης μέσω του δικαστηρίου, στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του δανειολήπτη.
Και αυτό διότι, όπως λένε οι τραπεζικές πηγές, στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να δημιουργηθεί ζήτημα με την αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους των χρεογράφων τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, που εκδίδουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους. Σήμερα, τα στεγαστικά δάνεια που τιτλοποιούνται μεταβιβάζονται σε εταιρείες ειδικού σκοπού και τα τοκοχρεολύσια που καταβάλλει ο δανειολήπτης κατευθύνονται στους κατόχους των ομολογιών. Αν ένας οφειλέτης έχει τη δυνατότητα από το νόμο να προσφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμισθεί η οφειλή του, ή και να διαγραφεί σημαντικό μέρος της, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι θα επηρεασθεί δυσμενώς η αξιολόγηση των τίτλων τους.
Ενόψει του ενδεχομένου να υποβαθμισθούν ορισμένες εκδόσεις, με κίνδυνο και να μη γίνονται πλέον δεκτά τα χρεόγραφα για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης θα επηρεάσει τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος. Εσχάτως, μάλιστα, από την πλευρά της Ένωσης Τραπεζών διακινείται η απειλή/προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, ότι θα ζητηθεί από τους τραπεζίτες η «διαιτησία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (άρθρο 105, παρ. 4), η ΕΚΤ έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εθνικές κυβερνήσεις, ζητώντας την αλλαγή νομοσχεδίων που θίγουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτό επικαλούνται οι τραπεζίτες, προκειμένου να «πείσουν» την κυβέρνηση να δεχθεί τη βασική τους επισήμανση, που αφορά την εξαίρεση των στεγαστικών δανείων από τη ρύθμιση.
Βέβαια, αν γίνει δεκτή η λογική που διέπει την πρόταση των τραπεζιτών, τότε καμία ρύθμιση υπέρ των δανειοληπτών δεν μπορεί να καθιερωθεί: οι τράπεζες είναι γνωστό ότι τιτλοποιούν πλέον κάθε είδους οφειλή, ακόμη και από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ασφαλώς οποιαδήποτε παρέμβαση δικαστή για τη ρύθμιση οφειλών είναι ενδεχόμενο να θίξει την αξιολόγηση των τίτλων των τραπεζών, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η Πολιτεία θα αγνοήσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης φτωχών νοικοκυριών, με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, τονίζουν στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν, πάντως, ότι η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες και δεν θα μπορούσε να δεχθεί αξιώσεις των τραπεζιτών που θα το «νοθεύουν» σε βαθμό πλήρους εξουδετέρωσης. Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, είναι ότι από τις 5 Νοεμβρίου που έχει αναρτηθεί το σχέδιο για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού, πολίτες και καταναλωτικές οργανώσεις έχουν υποβάλει 1.346 σχόλια!
Δημοσίευση σχολίου