GuidePedia

0
Η πιο μικρή αδερφή των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, Χουανίτα, συνεργάστηκε με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατά των αδερφών της πριν πάρει το δρόμο της εξορίας, στο Μαϊάμι, το 1964. Αυτό αποκάλυψε η ίδια χθες μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision Noticias 23, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της για τα αδέρφια της. Έχει να μιλήσει μαζί τους πάνω από 40 χρόνια.....

Το βιβλίο, που στα ισπανικά έχει τον τίτλο «Φιντέλ και Ραούλ, τα αδέρφια μου, η μυστική ιστορία» το έγραψε η Χουανίτα Κάστρο μαζί με την Μεξικανή δημοσιογράφο Μαρία Αντονιέτα Κόλινς.
Κατά τη συνέντευξή της, η Κάστρο δήλωσε ότι στην αρχή είχε υποστηρίξει την Επανάσταση του αδερφού της και την ανατροπή του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, όμως στη συνέχεια «αφυπνίστηκε» από τον τρόπο με τον οποίο ο μεγαλύτερος αδερφός της (Φιντέλ) εκτελούσε τους αντιπάλους του και οδηγούσε τη χώρα στον κομμουνισμό.
«Άρχισα να απογοητεύομαι όταν είδα τόση αδικία», δήλωσε στη συνέντευξή της και πρόσθεσε πως από το σπίτι της στην Αβάνα βοηθούσε άτομα που διώκονταν από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
Η επαφή με τη CIA
Όπως είπε στην Κόλινς, μια μέρα, δέχτηκε, μέσω γνωστού της προσώπου, την πρόσκληση της CIA. «Ήθελαν να μου μιλήσουν, είχαν ενδιαφέροντα πράγματα να μου πουν και ενδιαφέροντα πράγματα να με ρωτήσουν όπως, αν ήμουν πρόθυμη να διακινδυνεύσω και να τους ακούσω. Σοκαρίστηκα αλλά είπα το ναι». Κάπως έτσι, σύμφωνα με την Κόλινς, άρχισε μια μακρά σχέση με τον μεγαλύτερο εχθρό του Φιντέλ Κάστρο, τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Από το 1961 ως το 1964, ρισκάροντας την ίδια της τη ζωή, δουλειά της Χουανίτα Κάστρο ήταν να σώζει τις ζωές των συμπατριωτών της, πριν εξοριστεί στο Μαϊάμι», προσθέτει η Κόλινς.
Η Χουανίτα Κάστρο, 76 χρονών σήμερα, για περισσότερα από 30 χρόνια εργάστηκε σε κοινοτικό φαρμακείο του Μαϊάμι. Μίλησε τελευταία φορά με τον αδερφό της Φιντέλ το 1963 στο σπίτι της στην Αβάνα, όταν η μητέρα τους, Λίνα Ρουθ Γκονζάλες, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Με τον αδερφό της Ραούλ μίλησε τελευταία φορά το 1964, λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει την Κούβα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top