GuidePedia

0
Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη, καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις, στην κούρσα διαδοχής στη ΝΔ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της MARC για το Εθνος της Κυριακής, σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν στον 1ο γύρο, η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 33,5%, ο Αντ. Σαμαράς 30,1%, ο Δ. Αβραμόπουλος 17,3%, ο Π. Ψωμιάδης 10,4%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη λαμβάνει 35,2%, ο κ. Σαμαράς 26,8%, ο κ. Αβραμόπουλος 18,1% και ο κ. Ψωμιάδης 9,7%.......

Στον δεύτερο γύρο, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 48% και ο κ. Σαμαράς 42,2%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη παίρνει 51,6% και ο κ. Σαμαράς 40,4%.
Στην έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, οι ψηφοφόροι της ΝΔ κρίνουν καταλληλότερη διάδοχο του Κ. Καραμανλή την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συγκεντρώνει 34%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 16%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 12% και ο Π. Ψωμιάδης με 6%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι μόνο 4 στους 10 πολίτες (38%) δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ.

Στην έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύεται στη Free Sunday, η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό προτίμησης 37,9%, ενώ ακολουθούν οι Αντ. Σαμαράς με 29,1%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 12,5% και ο Π. Ψωμιάδης με ποσοστό 9%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή, η διαφορά ανάμεσα στην κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σαμαρά είναι μικρή. Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο σε ποσοστό 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη, 9,8%.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλουν το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. Αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%.

Στο γκάλοπ της VPRC για τα «Επίκαιρα», η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται καταλληλότερη να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 52% και ακολουθεί δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 17%.

Προτάσεις και δεσμεύσεις υποψηφίων

Ντόρα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεσμεύτηκε, στη διάρκεια ομιλίας της στα μέλη των νομαρχιακών συνελεύσεων του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ. Επίσης, καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες ΄΄ζήτω΄΄».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, όπως και στη νοοτροπία και, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε τις εξής αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ:

1. Θέσπιση 4ετούς θητείας του προέδρου του κόμματος.

2. Αναλογικό εκλογικό σύστημα, με σταυροδοσία 30%, για την εκλογή όλων των αιρετών οργάνων του κόμματος.

3 Ενίσχυση ρόλου μελών κόμματος: α)Καθιέρωση προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών. Οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι. Οι υπόλοιποι θα προκρίνονται με ανοιχτή ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος, β) ανάλογες διαδικασίες θεσμοθετούνται για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην Αυτοδιοίκηση και γ) θέσπιση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για τοπικά θέματα.

4. Αναδιάρθρωση της σύνθεσης του Συνεδρίου και της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων του κόμματος θα είναι πλέον εκλεγμένη από τα μέλη της ΝΔ, ενώ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκλέγονται από ενιαία λίστα. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ, η οποία ως αυτόνομη οργάνωση θα εκλέγει τους δικούς της εκπροσώπους.

5. Θέσπιση αιρετού Συμβουλίου Δεοντολογίας, το οποίο θα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

6. Ενίσχυση κανόνων διαφάνειας για την διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας. Συγκεκριμένα καθιερώνονται: α) Ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων του κόμματος. Τα στοιχεία θα αναρτώνται στο διαδίκτυο ώστε να είναι ανοιχτά σε δημόσιο έλεγχο ανά πάσα στιγμή. β) Καθιέρωση ελέγχου πόθεν έσχες και μεταβολής περιουσιακών στοιχείων για στελέχη του κόμματος από ένα επίπεδο και πάνω. Ο έλεγχος θα γίνεται από ανεξάρτητο ελεγκτικό Οίκο.

7. Αναβάθμιση ρόλου περιφερειακής κομματικής οργάνωσης. Αποκτά συντονιστικό πολιτικό ρόλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται σε κάθε μια από τις δεκατρείς διοικητικές Περιφέρειες της χώρας. Προΐσταται, σ΄ αυτό Γραμματέας και θα μετέχουν σε αυτό οι Διοικούσες Επιτροπές των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της υπευθυνότητας και σχολίασε πως υπεύθυνο κόμμα δεν είναι αυτό που κάνει πολιτική με δανεικά. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι συντομότερα από ό,τι αναμένονταν «θα κληθεί να απολογηθεί για όσα λαϊκίστικα υποσχέθηκε στις εκλογές».

Σε άρθρο της στο Βήμα της Κυριακής, με τον τίτλο «Ετσι βλέπω τη ΝΔ του αύριο», γράφει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση και μια μεγάλη ανοικτή κεντροδεξιά παράταξη, που να προσφέρει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη μελλοντική πορεία της χώρας». «Για να την αποκτήσει, δεν αρκεί η εκλογή μιας νέας ηγεσίας. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και πολιτικές. Και να είμαστε επίσης έτοιμοι να ακούσουμε τόσο τους πολίτες που μας έκριναν σκληρά όσο και τα νέα ρεύματα και ιδέες που γεννά σήμερα η ελληνική κοινωνία», επισημαίνει.

Αντώνης Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε την Κυριακη στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία, όπου μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση, επισήμανε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και κάλεσε τους δυσαρεστημένους να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ είπε βρίσκεται μπροστά στις υποσχέσεις του και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει. Επίσης, έκανε πάλι αναφορά στο θέμα των stage λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκοψε τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Στη συνέντευξή του στη Free Sunday, υπόσχεται ότι μπορεί να ενώσει το κόμμα, να ανανεώσει την ιδεολογική του ταυτότητα, να διευρύνει τη ΝΔ προς όλες τις κατευθύνσεις και να κερδίσει την εξουσία. Τάσσεται κατά της συλλογής δεκάδων υπογραφών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο υπακούει στη «λογική των μηχανισμών». Εμφανίζεται επιφυλακτικός για μία ενδεχόμενη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, εκφράζοντας φόβο για ένα δημόσιο «ξεκατίνιασμα».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε την τελική του πρόταση στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για το θέμα της εκλογής του προέδρου από την ευρεία κοινωνική βάση της Παράταξης.

«Η ανασυγκρότηση της ΝΔ ξεκινάει από την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από την πλατιά κοινωνική βάση της παράταξης. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το δημόσιο διάλογο για τη νέα οργάνωση και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ο,τιδήποτε άλλο χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα έχει μόνο θεωρητική αξία», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε: «Η εκλογή του νέου προέδρου πρέπει να διευρυνθεί στην πλατιά βάση οπαδών και ιδεολογικά προσκείμενων στη ΝΔ, οι οποίοι επιθυμούν να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο χωρίς να έχουν αναγκαστικά την υποχρέωση να εγγραφούν, έστω και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ως μέλη. Μόνο έτσι θα ξαναφέρουμε τον κόσμο μαζί μας»

Ο κ. Αβραμόπουλος προτείνει στο άρθρο 4 του καταστατικού να προστεθεί εδάφιο τρίτο ως εξής: «Ομοίως δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν και όσοι προσερχόμενοι δηλώσουν την επιθυμία τους να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο οπαδών και προσκείμενων στις αρχές και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας κατά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή του διπλώματος οδήγησης και καταχώρισή τους στο on line σύστημα κατά αναλογία και παράλληλα της διαδικασίας εγγραφής. Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα καταρτιστούν ως ανωτέρω κατά τον πρώτο γύρο θα ισχύσουν και για τον δεύτερο γύρο της εκλογής».

Στη συνέντευξή του στη Real News, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν σε δεύτερο γύρο, ενώ διαφωνεί με τη συλλογή υπογραφών της Ντ. Μπακογιάννη που τη χαρακτηρίζει ξένη με τις δικές του αρχές.

Από συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύθηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση στην πρόταση, όμως και οι 4 υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί σε άλλο περιεχόμενο.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, ζητεί να επιτραπεί σε όποιον το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ., μέχρι και την ημέρα των εκλογών και σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ακόμη, ζητεί να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αποδήμων στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους.

Σχετικά με την πρόταση της υποψηφίας προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε πως «οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς θετική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη». Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στη ΝΔ, γι αυτό ζήτησε να τεθεί το θέμα υπό τη μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top