GuidePedia

0
«Το θέμα της ονομασίας της χώρας μας θα επιλυθεί κατά τρόπο που δεν θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν θα μειώσει την εθνική μας αξιοπρέπεια και την υπερηφάνειά μας. Ούτε θα υποβαθμίσει τη γλώσσα μας και την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία....

Μιλώντας σε απόδημους κατοίκους της ΠΓΔΜ που ζουν στην Αυστραλία, ο Νίκολα Γκρούεφκσι έκανε έκκληση για ενότητα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της χώρας του, ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς και υπογράμμισε ότι τα εμπόδια που έθεσε η Ελλάδα στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττουν τα συμφέροντα και των δυο χωρών.
"Μας έχουν επιβληθεί πολλοί εκβιασμοί αλλά δεν υποκύπτουμε", είπε ο κ. Γκρούεφσκι και υπογράμμισε ότι "οι αποκλεισμοί δεν φέρνουν αποτελέσματα".
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την "Μακεδονική διασπορά", όπως την αποκάλεσε, για τα όσα έχει προσφέρει στο έθνος και έκανε και πάλι λόγο για "Μακεδόνες του Αιγαίου".
"Εδώ στην Αυστραλία", είπε χαρακτηριστικά, "οι Μακεδόνες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζουν όλοι μαζί. Μακεδόνες του Αιγαίου και Μακεδόνες του Πιρίν, συμπατριώτες. Αυτό δεν συμβαίνει στη μητρική σας χώρα. Και θέλω να υπογραμμίσω πως δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σε Μακεδόνες του Αιγαίου, της Βαρδαρίας και του Πιρίν. Είμαστε όλοι Μακεδόνες. Η ενότητα των Μακεδόνων της Διασποράς είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στρατηγικών εθνικών μας στόχων, παρά τις όποιες διαφορές".
Σήμερα ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έτυχε επίσημης υποδοχής στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα από τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Κέβιν Ραντ, όπως εξάλλου γίνεται με τις επισκέψεις των ξένων ηγετών. Ο κ. Γκρούεφσκι περιηγήθηκε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον κ. Ραντ, υπέγραψε το βιβλίο επίσημων επισκεπτών. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού ή Προέδρου της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία.
Οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ραντ υπέγραψαν διμερή συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία αναμένεται να ωφεληθούν ως και 4.000 κάτοικοι των δύο χωρών. Από το 2011 άτομα που έχουν περάσει μέρος της ζωής τους ως ενήλικες στην Αυστραλία και την ΠΓΔΜ θα έχουν δικαίωμα σύνταξης και από τις δύο χώρες.
Ο κ. Γκρούεφσκι είχε χθες συναντήσεις και με τους εκπροσώπους της ομογένειας της ΠΓΔΜ στο Σίδνεϊ και αύριο (Τρίτη) με αυτούς στη Μελβούρνη. Αρχικά, η επίσκεψη αυτή του κ. Γκρούεφσκι στην Αυστραλία ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει οχτώ ημέρες, ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι προτίμησε να μειώσει τη διάρκεια της, για να μεταβεί αμέσως μετά στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.
Τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν ότι η μετάβαση αυτή του κ. Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες κρίθηκε απαραίτητη μετά την πρόσφατη δημοσιοποιηθείσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία στα Σκόπια ως "θετική", καθώς η Επιτροπή, στην έκθεσή αυτή, εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης έδωσαν περιορισμένη κάλυψη στην επίσκεψη του κ. Γκρούεφσκι. Στις αναφορές τους, τον αποκαλούν στην εισαγωγή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια σκέτο "Μακεδονία", τους κατοίκους της "Μακεδόνες" και τη γλώσσα "Μακεδονική".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top