GuidePedia

0
«Πολιορκημένη» η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που επιχειρούν να πουλήσουν στην Ελλάδα τα όπλα των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών τους.Στην Μπρατισλάβα ο Β. Βενιζέλος είδε την πρώτη «αερομαχία» μεταξύ Γερμανών με το Euro fighter και Γάλλων με το Rafale.....

Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε συναντήσεις γνωριμίας με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Επί τάπητος τέθηκαν οι εκκρεμότητες των εν εξελίξει εξοπλιστικών καθώς και οι μελλοντικές αγορές...

Ο Γερμανός και ο Ισπανός υπουργός Αμυνας έθεσαν το θέμα του Euro fighter, ενώ ο Γάλλος επανέλαβε την πρόταση Σαρκοζί για αντικατάσταση των ελληνικών Μιράζ με Rafale. Ωστόσο, με τον Γερμανό ομόλογό του ο Β. Βενιζέλος συζήτησε διεξοδικά και το πρόβλημα της σύμβασης των υποβρυχίων καθώς και την ειλημμένη απόφαση του γερμανικού ομίλου Thyssen να αποχωρήσει από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον για την αγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκδηλώνουν και οι Γάλλοι, με την ελπίδα ότι θα αναλάβουν την κατασκευή των φρεγατών FRΕΜΜ!

Πάντως, ο Β. Βενιζέλος προχθές στην Μπρατισλάβα για το θέμα των φρεγατών κράτησε ίσες αποστάσεις από Γερμανούς - Γάλλους και Ιταλούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα εξετάζονται από «μηδενική βάση» και ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Η εξέλιξη αυτή αφήνει στα «κρύα του λουτρού» το επιχειρηματικό λόμπι που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα εκ μέρους των γαλλικών ναυπηγείων και το οποίο τον τελευταίο χρόνο με περισσή αλαζονεία έδινε την αίσθηση ότι είχε εξασφαλισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ τις φρεγάτες FREMM!

Ο Γάλλος πρέσβης ασθμαίνων επισκέφτηκε προχθές τον Π. Μπεγλίτη, επιχειρώντας με διπλωματικούς ελιγμούς να ανακτήσει το χαμένο γόητρο των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών στα μάτια της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τις νέες αγορές αεροσκαφών και φρεγατών, ο Γάλλος πρέσβης ενδιαφέρθηκε για την άμεση παράδοση των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 που είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα οποία δεν έχουν παραληφθεί ακόμη.

Κινητικότητα
Κινητικότητα αναπτύσσουν και οι αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες προωθούν τα F-16, F-35 (Lockheed ) και F-18 (Boeing). Τον Π. Μπεγλίτη, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, έσπευσε να συναντήσει ο Αντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνος για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις.

Παρότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται ότι συζητήθηκε το θέμα των εξοπλισμών, ωστόσο σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο Π. Μπεγλίτης αναφέρει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ολες οι παραγγελίες μας γίνονταν με στόχο την εξαγορά της εύνοιας των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να προωθηθούν τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν κάτω των προσδοκιών μας. Χώρες από τις οποίες αγοράζαμε όπλα δεν στέκονταν αλληλέγγυες όταν τις χρειαζόμασταν».

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη σταδιακή αποχώρηση των «συμμαχικών δυνάμεων» από το Ιράκ, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία. Ολοένα και περισσότερο πλέον οι αμυντικές βιομηχανίες (ΗΠΑ και Ευρώπη) στρέφονται στις εξαγωγές.

Κύριος στόχος τους οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, οι αραβικές χώρες, αλλά και παραδοσιακοί πελάτες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Στις παραπάνω χώρες έχει μεταφερθεί τώρα ο σκληρός ανταγωνισμός, ειδικά για μαχητικά αεροσκάφη.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ήδη εμπλακεί στη συμπαραγωγή του F-35 και προβλέπεται να αποκτήσει από το 2014 τουλάχιστον 100 αεροσκάφη νέας γενιάς, η Ελλάδα θα πρέπει παρά την οικονομική κρίση και κυρίως την κακή δημοσιονομική κατάσταση να αναπληρώσει το κενό από την απόσυρση των Α7 και να επαναφέρει την ισορροπία στο Αιγαίο.
Ινφογνώμων

Δημοσίευση σχολίου

 
Top