GuidePedia

0
Πρωτοβουλία για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2014, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με πρωτοβουλίες, με δυναμισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ανοίγει νέες προοπτικές και προσδίδει νέο δυναμισμό για την επίλυση διμερών προβλημάτων, όπως το Σκοπιανό.....

Αναφερόμενος στην ολιγόλεπτη χθεσινή συνάντησή του με το Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Παπανδρέου, επεσήμανε πως ήταν μια χρήσιμη πρωτοβουλία, στη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να τονίσει τη γνωστή θέση της Ελλάδας, την εθνική «κόκκινη» γραμμή, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.
Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε,εξαίρεση της Τσεχίας από τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέτει τέλος σε μια μακρά περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη, τόνισε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, καθώς βελτιώνει τη λειτουργικότητα της ΕΕ, οι θεσμοί καθίστανται πιο αποτελεσματικοί και η φωνή της ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο γίνεται πιο δυνατή.
"Ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας"
Αναφερόμενος στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση, τόνισε πως «τα τρομοκρατικά χτυπήματα βρίσκουν την κοινωνία ενωμένη» κάνοντας επίσης λόγο για «τυφλή δολοφονική βία που σημαδεύει, την ευνομία, που σημαδεύει απλούς και ένστολους πολίτες».
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση πως «όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τέλος στον κύκλο του αίματος που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και βλάπτει τη χώρα μας διεθνώς» ενώ επισήμανε ως ιδιαίτερης σημασίας την υπεύθυνη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ζητήματος.
"Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας"
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία,υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως ο δρόμος αυτός θα είναι δύσκολος, εξέφρασε όμως την πεποίθηση «ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο για έξοδο της χώρας μας από την κρίση και αν αυτό θα εγκριθεί, καθώς και για το αίτημα παράτασης για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι αξιόπιστη, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα της τετραετίας ρεαλιστικό πρόγραμμα, που δεν θα δημιουργήσει σοκ στην ελληνική οικονομία.
Όπως εξήγησε, αν ληφθούν ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα εν μέσω ύφεσης θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, που θα σημάνει λιγότερα έσοδα και άρα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Πρόσθεσε πως χρειάζεται διττή προσπάθεια: νοικοκύρεμα και τόνωση της οικονομίας «για να ξαναπάρει μπρος». Συνεχίζοντας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως για να γίνει αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τα χαμηλότερα στρώματα.
Αφού σημείωσε πως η υποδοχή του ελληνικού σχεδίου είναι γενικώς θετική, πρόσθεσε πως η χώρα μας «κουβαλάει το ζήτημα της αξιοπιστίας».
"Πράσινη οικονομία"
Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
«Έχουμε υποχρέωση να πάμε στην Κοπεγχάγη με προτάσεις και δεσμεύσεις δικές μας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, «ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου».
Πρόσθεσε πως η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό ρόλο και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για τη σύνδεση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έκανε επίσης πρόταση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών που συζητούνταν στην ΕΕ μέχρι τώρα, όπως ο φόρος επί των συναλλαγών, τα «πράσινα» ομόλογα, ο φόρος επί του διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.
Την πρόταση της Ελλάδας, όπως ανέφερε, υποστήριξαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Αυστριακός καγκελάριος, αλλά και η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρα.
Επανέλαβε πως η λαθρομετανάστευση είναι μια κοινή πρόκληση που απαιτεί συνεργασία όλων. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο των ανθρώπων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Σημείωσε δε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ ώστε η Τουρκία αφενός να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής σε διμερές επίπεδο και αφετέρου να υπάρξει συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν αρκούν οι προθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά χρειάζονται και έργα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top