GuidePedia

1
Σφιχτό, ολιγομελές και λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα (με 32-35 μέλη) προτίθεται να συγκροτήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός εκ των υπουργείων Οικονομίας ή Εξωτερικών- με πιθανό το πρώτο, που θα έχει επιτελικό χαρακτήρα- έως τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.....


O κ. Παπανδρέου, που θα παραλάβει σήμερα στις 12 το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φέρεται να έχει καταλήξει στις βασικές επιλογές του για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αλλά και από ακριτομυθίες του ίδιου, σε συνομιλίες που είχε το τελευταίο διάστημα, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση.


Σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που ανέφερε συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά το προχθεσινό γεύμα που παρέθεσε με την ευκαιρία της λήξης της προεκλογικής περιόδου: 9 από τους συνολικά 16 υπουργούς θα είναι γυναίκες!


Η πληροφορία αυτή ήδη προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, με αποτέλεσμα να φέρονται υπό υπουργοποίηση οι κύριες: Α. Διαμαντοπούλου, Λ. Κατσέλη, Μ. Αποστολάκη, Μ. Δαμανάκη, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Α. Λινού, Μ. Τσόκλη, αλλά και οι κυρίες Α. Γκερέκου, Ελπ. Τσουρή, Ντ. Μπατζελή, Ελ. Παναρίτου.


Από εκεί και πέρα, επίμονες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρεου, προτίθεται να χρησιμοποιήσει μόνον πέντε από τα στελέχη που είχαν χρηματίσει σε κυβερνητικά πόστα στην κυβέρνηση Σημίτη. Πρόκειται για τους: Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Λοβέρδο, Γ. Φλωρίδη, Χρ. Παπουτσή.


Ερωτηματικό παραμένει το αν ο κ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει, και πού, τους ανθυποψηφίους του για το προεδρικό αξίωμα στη διαδικασία του 2007 για το προεδρικό αξίωμα, τον Ε. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλίδη. Ο πρώτος έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι δεν τον ενδιαφέρει η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, αλλά δεν είναι ευκρινές τι πρόκειται να κάνει εφόσον του προταθεί θέση στο προεδρείο της Βουλής. Αντίθετα, ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει τοποθετηθεί επί του ενδεχομένου να αναλάβει κάποια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Ερωτηματικό παραμένει επίσης ο Θ. Πάγκαλος, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανατεθούν κοινοβουλευτικά καθήκοντα.


Πηγές προσκείμενες στον κ. Παπανδρέου ανέφεραν επίσης ότι στον Γ. Ραγκούση θα ανατεθεί θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, με αυξημένες αρμοδιότητες, θα αναλάβει ο Νίκος Αθανασάκης. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να παραμένει στην Ευρωβουλή, με πιθανή ανάθεση σ΄ αυτόν της θέσης του επιτρόπου στην Κομισιόν.


Ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, θα αναλάβει υφυπουργός Τύπου και πιθανόν τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να καταργήσει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως και το καθημερινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, με παράλληλη δέσμευση του ίδιου να ενημερώνει τακτικά τον Τύπο για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, καθηγητής Χάρης Παμπούκης, αναλαμβάνει χρέη γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοσίευση σχολίου

  1. ας μην μπουμε στη διαδικασια εκτιμησεων και προβλεψεων τωρα. Ο καθενας μπορει να βαλει πολλους σε πολλες θεσεις.
    Το σιγουρο ειναι πως η "ομαδα" ειναι δυνατη, ευχομαι να κριθει και ικανη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top