GuidePedia

0

Μονόδρομος η έξοδος για Καραμανλή, που παραμένει στο τιμόνι της Ν.Δ. μέχρι την επανεκλογή του επόμενου προέδρου
Οι 150 ΟΝΝΕΔίτες και δυο-τρεις δεκάδες συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ,που επιστρατεύθηκαν μέσα στη νύχτα από τον Γ. Παπανικολάου και τον Κων. Πουπάκη να σπεύσουν στο Ζάππειο με γαλάζιες σημαίες και να δημιουργήσουν ομάδα υποδοχής του Κων. Καραμανλή, δεν είχαν αντιληφθείότι οι εξελίξεις θα ήταν ακόμη πιο δραματικές για τη Ν.Δ......

Ψυχανεμίζονταν ίσως ότι χθες το βράδυ, λίγο πριν από τις 11, υποδέχονταν για τελευταία φορά τον κ. Καραμανλή ως πρόεδρο του κόμματος, αλλά οι περισότεροι δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Άλλοι βουρκωμένοι κι άλλοι σε έξαψη, άρχισαν να φωνάζουν «όλοι μαζί με τον Καραμανλή», όταν έφτασαν στο Ζάππειο, πρώτος ο Δημ. Σιούφας και κατόπιν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντ. Σαμαράς, ο Δημ. Αβραμόπουλος και όλη η φρουρά των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Οι φωνές δυνάμωσαν με την άφιξη του Κων. Καραμανλή. Αλλά από το βλέμμα του κατάλαβαν όλοι ότι είχε έρθει το τέλος της διαδρομής και πως η Ν.Δ., φορτωμένη με μια εκλογική συντριβή, ξαναμπαίνει μετά τον Μάρτιο του 1997 σε μια νέα περιπέτεια εκλογής αρχηγού.

Ο Κων. Καραμανλής πήρε το ρίσκο της επίσπευσης των εκλογών εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει την παρτίδα με όπλο μια δημοσκοπική υπεροπλία απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, που, όπως λένε επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., είχε πείσει και τον ίδιο ότι θα παρέμενε αλώβητη. Έπαιξε και χθες, στην κάλπη, τα έχασε όλα μεμιάς: την πρωθυπουργία και το κόμμα. ΄Ηταν τόσο αναπάντεχο το αποτέλεσμα και το μέγεθος της αποδοκιμασίας από το εκλογικό σώμα, που από νωρίς χθες το απόγευμα στη Ρηγίλλης κανείς δεν είχε κουράγιο να μιλήσει. Με τη δημοσιοποίηση του έξιτ πολ μούδιασαν όλοι, έστω κι αν ελάχιστοι περίμεναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από μια ήττα με 5-6 μονάδες. Η εκτίναξη της διαφοράς στο 10%, όμως, κεραυνοβόλησε όσους είχαν συγκεντρωθεί στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης για να βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος τη δύσκολη ώρα. Ήταν ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί.

Από νωρίς...
Πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή έλεγαν χθες το βράδυ ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευθεί τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες του προεκλογικού αγώνα, όταν ήταν ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διευρύνει τη διαφορά με τη Ν.Δ., πως θα παραιτηθεί σε κάθε περίπτωση αυτοδυναμίας του Γ. Παπανδρέου, πολύ περισσότερο εάν αυτή συνδυαζόταν με κατάρρευση της Ν.Δ. κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 1981 (35,9%). Ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα έπεφτε η Ν.Δ. τόσο χαμηλά, αλλά αυτός ήταν ο πήχυς που είχε βάλει ο ίδιος, ανοίγοντας τον δρόμο της εξόδου.

Στη Ρηγίλλης πήγε χθες με τη σύζυγό του ένα τέταρτο πριν από το έξιτ πολ. Λίγο μετά έσπευσαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και όλα τα κορυφαία στελέχη, αλλά τις αρχικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα τις είδε μόνος του, με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Ι. Αγγέλου. Λίγο μετά και όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι η διαφορά μπορεί να είναι διψήφια, στο προεδρικό γραφείο του πρώτου ορόφου πέρασαν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Ο κ. Καραμανλής, κατά τις ίδιες πηγές, ανακοίνωσε σε όλους την απόφασή του να δρομολογήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο, υποβάλλοντας παράλληλα και την παραίτησή του. Ορισμένοι τού είπαν να μην κινηθεί εν θερμώ, αλλά το σοκ και δέος που έχει προκαλέσει η εκλογική συντριβή δεν έδινε σε κανένα το κουράγιο να επιμείνει. Σχεδόν όλοι, άλλωστε, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για «ειλημμένη απόφαση» και όχι για θέμα για το οποίο ο Κ. Καραμανλής ζητούσε τη γνώμη τους.

Μόνος
Ο κύκλος έκλεισε στο Ζάππειο δέκα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα για την αποδοχή της ήττας και τα συγχαρητήρια στον Γ. Παπανδρέου. Κάθησε μόνος στο πάνελ, στην τελευταία παράσταση, και εμφανώς συγκινημένος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα και για αυτό τον λόγο δρομολογεί τη διαδιακασία εκλογής νέου αρχηγού, τον οποίο θα εκλέξει το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος σε έναν μήνα. Η απόφασή του, είπε, είναι «ο μόνος τίμιος και υπεύθυνος δρόμος» και πρόσθεσε, αν και για όλους ήταν ήδη προφανές, ότι ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Για τον εαυτό του επιφυλάσσει πλέον έναν ρόλο εγγυητή της ενότητας της παράταξης, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, οι οποίοι τόνιζαν ότι ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει μέλος στη νέα Βουλή.

ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

Ως όριο για την παραμονή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε θέσει το 35,8 του ΄81


«Οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό μου»

«ΘΕΛΩ ΠΑΝΩ απ΄ όλα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες, που σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία μας στήριξαν.

Αυτή την ώρα θέλω να συγχαρώ τον Γ. Παπανδρέου για τη νίκη του. Άλλωστε, όπως κάθε Έλληνας, ευχόμαστε να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των οικονομικών συγκυριών. Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις, ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση, μέσα από δύσκολες αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις, των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας μας και την έξοδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Κατέθεσα για τον σκοπό αυτό συγκροτημένο ρεαλιστικό σχέδιο. Σχέδιο το οποίο, όπως πίστευα και πιστεύω, αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας μας και την εξασφάλιση, από το 2011, μιας νέας προοπτικής μακροχρόνιας ανάπτυξης. Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, δεν ενέκριναν το σχέδιο που κατέθεσα. Δεν ενέκριναν την πολιτική αυτή και η επιλογή τους είναι προφανώς σεβαστή. Άλλωστε, αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας, επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. Για τον σκοπό αυτό θα συνέλθει έπειτα από ένα μήνα έκτακτο συνέδριο. Είναι αυτονόητο ότι στο συνέδριο αυτό δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα παραμείνω βέβαια στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο του κόμματος. Θα στηρίξω τον αρχηγό που θα αναδειχθεί μέσα από τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον».


Δημοσίευση σχολίου

 
Top