GuidePedia

0
Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση από την Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου θεωρεί ότι η Ελλάδα θα λάβει τον χρόνο που χρειάζεται. Η ελληνική πλευρά θα στηρίξει το αίτημά της σε τρία επιχειρήματα:
1. Η οικονομική κρίση προκάλεσε όλες τις αστοχίες του προϋπολογισμού, είτε στο σκέλος των εσόδων είτε στο σκέλος των δαπανών, καθώς το Δημόσιο στήριξε οικονομικά τους ασθενέστερους και τις επιχειρήσεις.
2. Το γεγονός ότι η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος είχε υπολογιστεί με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,1%. Τώρα, που η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη -στην καλύτερη περίπτωση- το 2009, πρέπει να αλλάξει και ο στόχος για το έλλειμμα....
3. Το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο ένα «πακέτο» διαρθρωτικών μέτρων, όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολλά χρόνια.
Η απόφαση της Κομισιόν για το αν θα δώσει παράταση ή όχι στην Ελλάδα και σε τι χρονικό διάστημα (1 ή 2 χρόνια) θα αφορά, θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό θα είναι το «πακέτο» των διαρθρωτικών μέτρων.
Ο κ. Παπαθανασίου έχει προαναγγείλει ότι τα μέτρα του φθινοπώρου θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και προώθηση κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία), τα εργασιακά, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων φορέων, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Ωστόσο, στο «συρτάρι» βρίσκονται και το «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων, η καθιέρωση νέου συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης, η αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς από το 2010 ή η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων και υπαγωγή αυτών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Πάντως, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, καθώς θεωρούν ότι τα παραπάνω δεν επαρκούν για να αναστραφεί η κατάσταση και να επιστρέψει γρήγορα η ελληνική οικονομία σε θετικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top