GuidePedia

0
Μέχρι και πέρυσι ο Πρωθυπουργός μιλούσε για «σύστημα ΠΑΣΟΚ», τώρα καταφεύγει στις προσωπικές επιθέσεις.
Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν πριν από μερικές ημέρες είδαν τον κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος διακρίνεται πάντα για το μειλίχιο ύφος του, να αποκαλεί «βουλιμικό για εξουσία» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Στελέχη της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι «η στοχοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου από το Μαξίμου είναι το κλασικό λάθος που κάνουν όσοι βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις, διότι χτυπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν το μήνυμα και στους ίδιους τους οπαδούς τους ότι τον φοβούνται»
Ωστόσο στην Ιπποκράτους κανένα από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αισθάνθηκε έκπληξη. Όπως έλεγαν, μετά τις αλλαγές στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που αρχίζουν πλέον να καταγράφουν πρωτιά του κ. Γιώργου Παπανδρέου και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη ως «φυσιολογική» επιλογή.... Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που... τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση καθώς τη σκυτάλη από τον κ. Ευάγγ. Αντώναρο πήραν και υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι κ. Παπαθανασίου και Μαρκόπουλος ή ο κ. Ζαγορίτης από τη Ρηγίλλης, ενώ ανάλογη στάση είχε κρατήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με αφορμή το θέμα της προεδρολογίας.

Στην πολιτική αντιπαράθεση η στόχευση στον ηγέτη του αντιπάλου, επισημαίνουν επικοινωνιολόγοι, είναι ένα κλασικό όπλο. Άλλωστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει αξιοποιήσει παλαιότερα τη μεθοδολογία αυτή και μάλιστα εκτιμάται ότι η εστίαση των αντιπολιτευτικών πυρών κατά του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν από τους βασικούς λόγους της εκλογικής επιτυχίας που ακολούθησε. Στα πρώτα χρόνια της κυβερνητικής θητείας της, η Ν.Δ.- και ιδιαίτερα ο κ. Κ. Καραμανλής- εφάρμοσε μια εκ διαμέτρου αντίθετη τακτική από τη σημερινή: μέχρι και πέρυσι σχεδόν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και απέφευγε τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Γ. Παπανδρέου τόσο από την έπαρση της εξουσίας, όπως τον επικρίνουν αρκετοί, όσο και βάσει των σχετικών οδηγιών των επικοινωνιολόγων ότι οι προσωπικές αναφορές «φτιάχνουν» το ηγετικό προφίλ του αντιπάλου.

Ενισχυμένος ο Γιώργος.
Σήμερα, όπως έδειξαν καθαρά οι ευρωεκλογές και επιβεβαιώνουν τα γκάλοπ που ακολούθησαν, η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί με διαφορά 4-5 ποσοστιαίων μονάδων. Το νέο εύρημα, σύμφωνα με αναλυτές δημοσκοπήσεων, είναι η συνεχής ενίσχυση και βελτίωση της εικόνας του προέδρου του, ενώ αντίστοιχα η εικόνα του κ. Κ. Καραμανλή είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την εποχή της εμφάνισής του στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, το οποίο δεν έχει επουλωθεί.

Το πρώτο δείγμα- σταθμός που έχουν στα αρχεία τους οι εκλογολόγοι του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την πρωτιά του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στην περίφημη «καταλληλότητα για την πρωθυπουργία» είναι του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορά σε εύρημα της Ρublic Ιssue για την «Καθημερινή»: Για πρώτη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής έχασε στο προνομιακό του πεδίο την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, πέφτοντας από το 40% στο 34%. Αντίθετα ο κ. Γ. Παπανδρέου από το 32% ανέβηκε στο 35%, περνώντας μπροστά. Η πορεία αυτή μέσω δημόσιων αλλά και μη δημοσιοποιηθέντων γκάλοπ έχει σκαμπανεβάσματα. Η πανελλαδική έρευνα Μetron Forum στα τέλη Ιουνίου 2009 («Ημερησία») δείχνει στην «καταλληλότητα» να προηγείται ο κ. Καραμανλής με 3,5 μονάδες- έναντι όμως 17,7 μονάδων που προηγούνταν
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις αλλαγές στα αποτελέσματα των γκάλοπ που καταγράφουν πρωτιά του Γιώργου Παπανδρέου και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη ως «φυσιολογική» επιλογή
ένα χρόνο πριν. Ωστόσο και σ΄ αυτή την έρευνα, οι αναλυτές καταγράφουν υπεροχή του κ. Γ. Παπανδρέου έναντι του κ. Κ. Καραμανλή στα περισσότερα από τα επιμέρους θέματα.

Πρόσφατα στις αρχές Ιουλίου- και με τη δυναμική της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές- δημοσκόπηση της Μarc για το «Έθνος της Κυριακής» καταγράφει για πρώτη φορά τον κ. Γ. Παπανδρέου να προηγείται του κ. Κ. Καραμανλή στον δείκτη της πρωθυπουργικής καταλληλότητας με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ 6 μήνες πριν (Ιανουάριος) ο Πρωθυπουργός ήταν 4,7 μονάδες μπροστά.

«Με τα δεδομένα αυτά μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί η κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων στον κ. Γιώργο Παπανδρέου» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους, το οποίο ωστόσο, όπως λέει, έχει επίγνωση ότι υπάρχουν και άλλα γκάλοπ που καταγράφουν πρώτο τον κ. Καραμανλή. «Σημασία έχει ότι το θεωρούμενο αυτό όπλο χάνεται για τον κ. Καραμανλή- εξ ου και οι επιθέσεις». Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι η επιλογή αυτή του Μαξίμου είναι το κλασικό λάθος που κάνουν όσοι βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Κι αυτό, διότι χτυπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνούν το μήνυμα- και στους ίδιους τους οπαδούς τους- ότι τον φοβούνται».

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σειράς γκάλοπ, κερδίζει την αποδοχή του κόσμου, διότι οι πολίτες έχουν πειστεί σε μεγάλο βαθμό ότι εννοεί πραγματικά τα όσα λέει περί διαφθοράς και καθαρών όρων στο πολιτικό παιχνίδι. Εφ΄ όσον συνεχίσει αυτό να καταγράφεται, προσθέτει, μπορεί να δημιουργήσει μοντέλο ηγέτη που θα κάνει τη διαφορά σε ευρύτερο επίπεδο».


ΓΝΩΜΗ Η εξουδετέρωση του «βασιλιά»
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΤΖΗ

Όπως στο σκάκι, έτσι και στην πολιτική, ο απώτερος στόχος των κινήσεων είναι η εξουδετέρωση του «βασιλιά» των αντιπάλων. Ο στόχος αυτός γίνεται επιτακτικότερος στην περίπτωση του πολιτικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση της εξουσίας ενός πρωθυπουργικού συστήματος.

Είναι κατά συνέπεια μοιραίο λάθος, αυτός που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός να γίνεται αυτόχρημα ο στόχος των επιθέσεων.

Η συγκέντρωση των πυρών της συμπολίτευσης στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, εκτός από γενικό στρατηγικό κανόνα αποτελεί ταυτόχρονα και μονόδρομο για τον αγώνα επιβίωσης της Ν.Δ.

Γνωρίζει η κυβερνώσα παράταξη, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι σχεδόν η μόνη περίπτωση περιορισμού της ανόδου του ΠΑΣΟΚ είναι η αμφισβήτηση της θέσης και των ικανοτήτων του αρχηγού του. Πρώτον, γιατί αυτός εξακολουθεί να υστερεί- έστω και σε μικρότερο, σε σχέση με το παρελθόν, βαθμό ως προς τον δείκτη καταλληλότητας του σημερινού Πρωθυπουργού. Δεύτερον και κυριότερο, διότι παρά την επιβεβλημένη ομοφωνία εντός του κόμματός του εξακολουθούν να είναι πολλοί, ακόμα και στην εκλογική του βάση, στους οποίους εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις πρωτοβουλίες και την τακτική του.

Επιπλέον η πολιτική και η ηγετική αποδόμηση του Γ. Παπανδρέου αξιολογείται προφανώς ως προσφορότερη μέθοδος ανάσχεσης των διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Όσο πλησιέστερο γίνεται το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και πιθανότερο το σενάριο συγκέντρωσης μιας αυτοδύναμης πλειοψηφίας, τόσο η στοχοποίηση του Γ. Παπανδρέου, ως αδύνατου κρίκου στην αλυσίδα των αντικυβερνητικών συσπειρώσεων, θα αποτελεί το έσχατο όπλο αποτροπής της πτώσης της Ν.Δ. από την εξουσία.

Απλώς κάθε προσωπική επίθεση, όσο στρατηγικά επιβεβλημένη και αν είναι, δεν παύει να αποτελεί περισσότερο ένδειξη αδυναμίας παρά δύναμης και αυτοπεποίθησης. Ο Γ. Σεφερζής είναι πολιτικός αναλυτής, επικοινωνιολόγος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top