GuidePedia

0
Ένα νέο σχέδιο εξυφαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή με στόχο να ανατρέψει όλα τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κεντρικός άξονος του σχεδίου είναι οι «100 ημέρες προς τις εκλογές»

Έτσι με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών 100 ημέρες μετά την ΔΕΘ. Δηλαδή κάποια Κυριακή του Δεκεμβρίου βαδίζει ο πρωθυπουργός. Στη λύση αυτή -εκτός εάν βρεθεί λύση στο θέμα της εκλογής προέδρου- επέλεξε ο Κ. Καραμανλής, καθώς επιθυμεί μεν να κερδίσει όσο περισσότερο πολιτικό χρόνο μπορεί, αλλά και να μη συρθεί σε εκλογές από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Η λύση αυτή, που έχει προταθεί από κορυφαίους υπουργούς, φαίνεται ότι έχει επικρατήσει τελικά, και συνηγορούν σε αυτό από:
-Τις παροχές στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση, παρά την οικονομική δυσπραγία,
-Την κινητοποίηση των υπουργών, που έχουν πάρει εντολή να ενεργούν ως ευρισκόμενοι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο....
-Την προσπάθεια του πρωθυπουργικού επιτελείου να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο και
-Την υιοθέτηση της τακτικής της «ολοκληρωτικής επίθεσης» στον Γ. Παπανδρέου, για «λαϊκισμό» και «ευτελισμό των θεσμών».
Η λύση του «φθινοπωρινού αιφνιδιασμού», που είχε τεθεί από τον Γ. Σουφλιά, φαίνεται να έχει απορριφθεί οριστικά. Η άποψη για «εκλογές όσο πιο αργά γίνεται», την οποία υποστήριξαν ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, δείχνει να έχει επικρατήσει, αλλά αυτό που θα κρίνει πολλά είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, που «θα δώσουν τόνο» για το κρίσιμο εξάμηνο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Τα στελέχη της Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι «Θα ήταν αυτοκτονία να πηγαίναμε σε εκλογές το φθινόπωρο, με την κρίση στο φόρτε της αλλά και με τον κόσμο να αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα, με κορυφαίο αυτό της γρίπης, που μπορεί να μη φαίνεται μέχρι στιγμής απειλητικό, αλλά έχει επηρεάσει πολύ την καθημερινή ζωή»
Εξάλλου, έντονα είναι τα στοιχεί μεταστροφής του εκλογικού σώματος έπειτα από αναπάντεχη κυβερνητική δραστηριότητα με πλήθος παροχών αλλά και διαρθρωτικών μέτρων που θα ενταθούν στο Φώτο-φίνις των «100 ημέρες προς τις εκλογές»
«Βασικά δεν πρόκειται για παροχές, αλλά για εφαρμογή μέρους του προγράμματος της ΝΔ, που καθυστέρησε κυρίως λόγω της απρόσμενης οξύτητας που είχε η οικονομική κρίση. Η διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, η επιδότηση για την αλλαγή των κλιματιστικών, η διευκόλυνση για αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων, η ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, και συμπληρώνουν «όλα αυτά είναι πολύ καλά, αλλά πρέπει να προβληθούν και να γίνουν γνωστά στους πολίτες» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι «κάτι δεν πάει καλά» στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο σημείο, η επικοινωνιακή πολιτική, δηλαδή, φαίνεται ότι συγκεντρώνει όλο και πυκνότερα πυρά.
Πρόσφατα έβαλε κατά της επικοινωνιακής τακτικής και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, κάτι που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, αφού ο γραμματέας δεν είχε μέχρι σήμερα αναφερθεί στο καυτό θέμα της (μη) προβολής του κυβερνητικού έργου.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Στο Μαξίμου φθάνουν συνεχώς μηνύματα δυσφορίας τόσο για το «επικοινωνιακό έλλειμμα» της κυβέρνησης όσο και για την ΕΡΤ, όπου διαπιστώνεται «αντιπολιτευτική μανία, μεγαλύτερη απ’ ότι στα ιδιωτικά κανάλια»! Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη ΔΕΘ, αναμένονται αλλαγές στην Αγία Παρασκευή.
Επίσης προ των πυλών είναι ο «δομικός ανασχηματισμός», τον οποίο έχουν προτείνει κορυφαία στελέχη, που υποστηρίζουν ότι «αν ο Καραμανλής πάει στη ΔΕΘ με μια απολύτως νέα κυβέρνηση, θα μπορέσει να δώσει ένα άλλο στίγμα και να κερδίσει το έδαφος που χάθηκε πέρυσι, στον ίδιο χώρο».
Προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού φαίνεται ότι στρέφεται πλέον και ο πρωθυπουργός, αν και δεν του αρέσουν οι συχνές αλλαγές. «Κάθε αλλαγή είναι για το καλύτερο, κυρίως όταν έχεις μπροστά σου μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση. Ένα εξάμηνο είναι αρκετός χρόνος για μια νέα κυβέρνηση. Η κρίση, που μαστίζει σήμερα όλη την Ευρώπη, επιτρέπει σε μια νέα κυβέρνηση να καταστρώσει και να εφαρμόσει ‘πρόγραμμα εκατό ημερών’.
Είναι γεγονός, ότι ο Καραμανλής πρέπει να δράσει υπό συνθήκες ‘εθνικού συναγερμού’, καταγγέλλοντας συγχρόνως τον Γ. Παπανδρέου ότι ακολουθεί πολιτική υπονόμευσης της χώρας και των θεσμών και δεν ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει τη εξουσία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έχει αρχίσει η προετοιμασία για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο καταστρώνει τα σχέδιά του και ο πρωθυπουργός μελετά τις λεπτομέρειες του «σαρωτικού ανασχηματισμού». Ο Κ. Καραμανλής έχει καταλήξει: Η ανατροπή του σκηνικού μπορεί να γίνει μόνο με τομές και ρήξεις μέσα και έξω.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top