GuidePedia

0
Με ένα νομοσχέδιο και δύο τροπολογίες που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων ξεκινά σήμερα το απόγευμα το Β’ θερινό τμήμα της Βουλής. Εντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικοινωνιών για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Οι βουλευτές των τριών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης, επιμένουν ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών θα οδηγήσει σε περιστολή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και σε αύξηση της «μαύρης» αγοράς για την προμήθειά τους.

Εντός του Ιουλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία ταυτοποίησης των 13,5 εκατομμυρίων καρτοκινητών, κάτι που δεν πρόκειται όμως να συμβεί. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2010 οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να προσέλθουν στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και να δηλώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους ή του διαβατηρίου, διαφορετικά ο αριθμός τους θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά. Από αυτά, τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις, ενώ μόνο σε 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη...... Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις. Εκτός όμως από το νομοσχέδιο, θα συζητηθούν και δύο τροπολογίες, οι οποίες και θα προκαλέσουν αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Η πρώτη αφορά την απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών. Σημειώνεται ότι το 2008, επί υπουργίας Θόδωρου Ρουσόπουλου, είχε ψηφιστεί ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρεπόταν η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων έως την προπαραμονή των εκλογών. Η δεύτερη δίνει τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές, χωρίς να έχει προηγηθεί εισαγγελική άδεια, να χρησιμοποιούν τις κάμερες σε 24ωρη βάση για την καταγραφή ήχου και εικόνας από δημόσιους χώρους. Καθιερώνει εξάλλου την υποχρεωτική συλλογή γενετικού υλικού (DNA) από υπόπτους, ακόμη και για την τέλεση πλημμελημάτων. Δηλαδή, αν συλληφθείτε να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ και καταδικαστείτε σε ποινή τριών μηνών, θα πρέπει να δεχτείτε να σας πάρουν δείγμα γενετικού υλικού. Σε ό,τι αφορά τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αύριο πρωί έχει προσδιοριστεί νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα την κρίση στα ΜΜΕ, όπου θα κληθούν τα μέλη του ΕΣΡ και της ΕΣΗΕΑ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top