GuidePedia

0
Κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Ολομέλειας του νεοεκλεγέντος σώματος, που άρχισε σήμερα, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν το νέο τους πρόεδρο (Τρίτη) και αναμένεται να εκλέξουν και 14 αντιπροέδρους, καθώς και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ο σουηδός πρωθυπουργός και ασκών την προεδρία του Συμβουλίου Fredrik Reinfeldt θα παρουσιάσει επίσης τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του για τους επόμενους έξι μήνες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη Σύνοδο, από το σπίτι σας!
Νομοθετική περίοδος 2009-2014:
• 736 ευρωβουλευτές που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 500 εκατομμύρια πολίτες
• 5 χρόνια εργασιών
• Περίπου 300 ημέρες Συνόδων Ολομέλειας στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες
• Πολλές συναντήσεις των 20 επιτροπών και 35 αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σήμερα (14 Ιουλίου) διεξήχθη στο Στρασβούργο μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υποψήφιοι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jerzy Buzek και η Σουηδέζα Eva Britt Svensson, της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Η ψηφοφορία ανέδειξε τον Πολωνό Jerzy Buzek ως το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια......
Την Τρίτη οι νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν επίσης τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θα συζητήσουν για τα αποτελέσματα της τσεχικής προεδρίας της Ένωσης (που έλαβε τέλος στα τέλη Ιουνίου, με την έναρξη της σουηδικής).

Αύριο: η σουηδική προεδρία παρουσιάζει το πρόγραμμά της

Την Τετάρτη, ο σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt θα παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές (που συνεδριάζουν από σήμερα μέχρι την Πέμπτη στο Στρασβούργο), τα όσα ελπίζει να πετύχει κατά τη διάρκεια των έξι επόμενων μηνών, που η χώρα του ασκεί την προεδρία (του Συμβουλίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη και η (κοινή ) θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές και το μέλλον του πρωτοκόλλου του Κιότο, θα συγκαταλέγονται πιθανότατα στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο σουηδός πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη αναμένεται επίσης να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράν, την Κίνα και την Ονδούρα.

Την Πέμπτη ο σχηματισμός των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Την τελευταία μέρα αυτής της Συνόδου (16 Ιουλίου) θα σχηματιστούν επισήμως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top