GuidePedia

0
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αρκεί να ξεφύγει από το σημερινό καθεστώς ακινησίας, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του «Συμποσίου της Σύμης». Κάνοντας αναφορά στην εξωτερική πολιτική ,υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πάσχει από κρίση στρατηγικής στα εθνικά θέματα.
Στην κουβέντα του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι αποτελεί κοινό συμπέρασμα των συνέδρων, ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Διέκρινε τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο και στη διαμόρφωση της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, λόγω των παραδοσιακών καλών σχέσεων και των πολιτισμικών δεσμών, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις......
Όσον αφορά στην ενέργεια, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πίστη του, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Μιλώντας για την "πράσινη" ανάπτυξη, το ερώτημα είναι - σημείωσε- αν θα πάμε σε αυτήν με σχέδιο ή θα συρθούμε πίσω από τις εξελίξεις και τις άλλες χώρες. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δώσει ώθηση και στον αγροτικό τομέα, ειδικά μετά το 2013, χρονιά που σταματούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει μετά το 2013.
Παράλληλα με τις ευκαιρίες, εκτίμησε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας θα δημιουργήσει και πλήθος προκλήσεων, όπως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, μια μάχη από την οποία η χώρα σήμερα απέχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Έντονη ήταν η κριτική του προς την κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Τουρκία. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν πρέπει να επισκεφτεί την Άγκυρα, γιατί η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. "Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Αγκυρα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να πάει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε", τόνισε.
Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημείωσε πως για το μεν πρώτο ζήτημα, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρόκειται για θέμα αυστηρά ελληνικό, για το Πατριαρχείο, δε, ότι αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε. και όχι διμερή διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top